Hlavní obsah

Antikoncepce pro muže představuje rizika

– ČR
Právo,

Řešení problémů s mužskou antikoncepcí hledali odborníci nejprve v podávání mužského pohlavního hormonu testosteronu. Jeho relativně vysoké dávky potlačují sekreci hormonů, které se účastní řízení plodnosti. Zastaví produkci spermií a dojde k neplodnosti.

Foto: Diana Váňová

První ročník Nymburského půlmaratonu

Článek

Vysoké dávky testosteronu však mohou mít celou řadu závažných nežádoucích účinků. Např. pokles koncentrace hodného HDL-cholesterolu, porušení jaterní funkce, zvýšení tělesné hmotnosti a vznik akné. Velmi vysoké dávky mohou dokonce negativně ovlivnit prostatu.

Přesto se první pokusy o vývoj pilulek opíraly právě o testosteron. Studie Světové zdravotnické organizace prokázala, že injekce testosteronu v dávce 200 miligramů jednou týdně způsobuje u asi 70 % mužů nepřítomnost spermií v ejakulátu a u téměř všech ostatních výrazné snížení jejich počtu.

Tato metoda se však nepovažuje za použitelnou v praxi, protože podávání injekce každý týden má nežádoucí účinky.

Progestin znamená pokles libida

V poslední době se proto pozornost vědců zaměřila na jinou možnost - na ženský pohlavní hormon (progestin).

Nízké dávky progestinu jsou schopny potlačit jak sekreci mužských pohlavních hormonů, tak tvorbu spermií a tvorbu testosteronu ve varlatech. To ovšem může vést ke snížení svalové síly, k poklesu libida a zhoršení sexuálních funkcí.

Chceme-li, aby se tyto důležité fyziologické funkce zachovaly, je nutné dodávat organismu testosteron injekčně. To je také důvod, proč se v současné době zaměřují odborníci nejen na podávání progestinu, ale i na doplnění hladiny testosteronu.

Správnost této myšlenky potvrzují i probíhající klinické studie. Používá se dlouhodobě účinný podkožní implantát s progestinem, který se kombinuje s injekcemi testosteronu.

I když hormonální antikoncepce pro muže je založena na podobných principech jako pilulky pro ženy, zcela určitě zatím nebude mít podobu tabletky, která se užívá jednou denně. Muži také musejí několik týdnů po aplikaci čekat, než se dostaví její plný účinek.

Reklama

Související články

Antikoncepce může léčit

Počet žen v ČR, které berou antikoncepci, stále roste. Zatímco před deseti lety důvěřovalo pilulkám proti početí 22 procent Češek, v současnosti je užívá 51...

Po antikoncepci se netloustne

Americkým a holandským odborníkům se podařilo vyvrátit jeden z největších mýtů týkajících se antikoncepce. Podle posledních zjištění se ženy a dívky užívající...

Výběr článků

Načítám