Hlavní obsah

Antikoncepce může léčit

PRAHA

Počet žen v ČR, které berou antikoncepci, stále roste. Zatímco před deseti lety důvěřovalo pilulkám proti početí 22 procent Češek, v současnosti je užívá 51 procent. Jen málokterá z nich však tuší, že tablety proti početí rovněž chrání před nemocemi.

Foto: Jiří Šafránek

Pozorovatelé a ochránci ptáků se sejdou v Tovačově na Vítání ptačího pěvu.

Článek

Antikoncepce pomáhá při nepravidelné a bolestivé menstruaci a omezuje i nadbytečné krvácení. "Zároveň zasáhne velmi pozitivně do situací, kdy žena trpí syndromem takzvané hyperandrogenemie, která ve svých důsledcích může vést až k postižení vaječníků a budoucím problémům s plodností," upřesnila Dana Seidlová-Wuttke z ženské kliniky univerzity v Göttingenu.

Zmíněný syndrom je způsoben tvorbou nadbytečného mužského hormonu androgenu. Ženy se proto často trápí akné, mastnou pletí a padají jim vlasy. U některých se může na netypických místech objevovat nežádoucí ochlupení.

"V těchto případech je možné sáhnout po speciálních typech hormonální antikoncepce s antiandrogenním účinkem, která kosmetický problém vyřeší a zabrání zdravotnímu postižení," uvedla lékařka.

Pacientky konzultují tyto problémy s kožními lékaři, měly by je však řešit především s gynekologem, který doporučí jinou antikoncepci s hormonem blokujícím tvorbu testosteronu. "Zvýšená tvorba testosteronu může být znakem nádoru vaječníků, který může být i zhoubný, proto jsou vyšetření a léčba tak důležité," dodala lékařka.

V Česku mají ženy k dispozici 27 antikoncepčních přípravků, polovinu nových uživatelek antikoncepce tvoří dívky do 20 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Sterilizace jako antikoncepce

Málokterý medicínský problém je opředen tolika mýty a falešnými představami jako dobrovolná sterilizace. Tedy trvalé zbavení plodnosti. Podle nedávno...

Brazilská pošta bude rozesílat antikoncepci

Radnice brazilského města Rio de Janeiro přišla s novou službou pro klientky. Na přání bude nabízet rozesílání antikoncepčních prostředků poštou ženám,...

Výběr článků

Načítám