Hlavní obsah

Antibiotika prý budou nahrazena viry

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Antibiotika, která jsou v současnosti nejúčinnějším prostředkem proti infekčním onemocněním bakteriálního původu, by v budoucnu mohla být nahrazena speciálně vyšlechtěnými viry.

Foto: Petr Mráček

Petra Janů a Věra Špinarová

Článek

Bakteriofágy, viry, které se živí v lidském organismu nebezpečnými bakteriemi, tělu však neublíží, žijí v přírodě v poměrně vysokém množství. Vědci o jejich přítomnosti vědí již od začátku 20. století, tedy od doby, kdy Alexandr Fleming v roce 1928 objevil penicilin a položil tak základ léčebnému využití antibiotik.

"Tyto viry jsou tak dravé, že dokáží zlikvidovat choroboplodné zárodky v neuvěřitelně krátkém čase," uvedl profesor Hans Blaesi z vídeňské univerzity.

Zanechávají však po sobě značný biologický odpad v podobě mrtvých buněk. Lidský organismus ho nedokáže v požadovaném čase zpracovat, proto pacientům hrozí smrt na otravu krve.  

Profesor Blaesi však naznačil, že metodami genetického inženýrství by bylo možné bakteriofágy upravit a možné riziko vyloučit. Pokud se to podaří, nebude třeba místo antibiotik, na která se bakterie staly rezistentní, vyvíjet stále účinnější. Lékařská věda by tak získala spolehlivý nástroj k likvidaci infekcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina antibiotik se předepisuje zbytečně

Až polovina antibiotik, které svým pacientům předepíšou čeští dětští lékaři, je ordinována nesprávně nebo zbytečně. Zejména u virových infekcí dýchacích cest,...

Antibiotika se často užívají zbytečně

Rodiče, kteří přicházejí k lékaři s nemocným dítětem, mají obvykle jedinou myšlenku. Chtějí, aby se co nejdříve uzdravilo. To je také důvod, proč vyžadují...

Výběr článků

Načítám