Hlavní obsah

Anorektičky si zakládají blogy a vzájemně se v hladovění podporují

Novinky, Barbora Vaníčková

Pryč je krátké období, kdy se na českých molech objevily modelky s okrouhlými boky, aby ukázaly ženám, že nejcennější je zdravá přirozená krása. Dnes tytéž dívky zhubly na standardní podváhu a dál fungují jako ikony dokonalé krásy. Většina žen má však logicky problém dosáhnout podobných rozměrů přirozenou cestou. I to může být příčinou mentální anorexie a bulimie.

Foto: Profimedia.cz

Dívky s mentální anorexií mají strach z toho, že shozená kila zase naberou.

Článek

Poruchou příjmu potravy bývají postižené zejména dívky a mladé ženy ve věku 14 až 18 let, které se považují za tlusté, a proto jedí stále méně a méně. Často přitom ztratí více než čtvrtinu své původní váhy. Takové dívky mají narušené sebehodnocení a stále se vidí jako příliš tlusté.

Často vše začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci nebo událost, se kterou se nedokáže člověk vypořádat, například výroky o jeho tělesných proporcích, rozvod rodičů, úmrtí nebo nemoc v rodině nebo trauma v sexuální oblasti.

Anorexie se nevyhýbá ani mužům

Na konci puberty trpí mentální anorexií až 6 % dívek, porucha přijímání potravy se ale nevyhýbá ani opačnému pohlaví. Na dvanáct nemocných žen připadá jeden muž.

„Anorexie může být i následkem běžného tělesného onemocnění jako jsou různé virózy a průjmy. Pacientovi se zalíbí váhový úbytek po doporučené dietě a pokračuje v ní sám. Postupně omezí sladkosti, tučná jídla, někdy i tekutiny, začne cvičit a postupná redukce stravy vede k výraznému úbytku na váze,“ upozorňuje MUDr. Jana Šplíchalová, primářka dětské psychiatrie ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

Pro anorexii je charakteristické úmyslné snižování hmotnosti vyvolané snižováním příjmu tekutin a potravy, dietami, zvyšováním energetického výdeje, ale i vyprovokovaným zvracením a průjmy. Při hubnutí si lidé postižení anorexií vypomáhají užíváním anorektik -léků snižujících chuť k jídlu a diuretik, která navozují zvýšené močení.

Ana Blogy

Novinkou mezi anorektičkami a strašákem odborníků jsou tzv. „ana blogy“. Na volně dostupném blogu si dívky svěřují své cíle, obvykle mají uveřejněn i plán typu: „Do roka budu mít o deset kilo méně.“ Často se zde objevují výrazy jako zdravá strava, jídelníčky, které ale naprosto neodpovídají standardnímu příjmu potravin. Na blozích najdete i fotky vychrtlých dívek, které mají návštěvnice blogu motivovat, a chaty, ve kterých se dívky otevřeně baví o svém problému. Například se svěřují, že v posledním období sice dost zvracely, ale teď už dál pokračují v hubnoucím plánu v klidu.

Mentální anorexie může u žen dosáhnout až úplné ztráty menstruace, u mužů se projevuje ztrátou sexuálního zájmu. Začátek onemocnění před pubertou vede k jejímu opoždění nebo zastavení a k dokončení puberty dochází po uzdravení. Vše se může vyvíjet pomalu a přetrvávat celé roky. Často s anorexií souvisí i bulimie.

„Asi  50 % pacientek má v anamnéze krátké episody plně vyjádřené nebo skryté mentální anorexie. Mentální bulimie je charakterizována opakovanými záchvaty přejídání velkým množstvím kalorické stravy a přehnanou patologickou kontrolou tělesné váhy a stálou touhou po štíhlosti,“ uvádí doktorka Šplíchalová z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Poruchy příjmu potravy mohou negativně ovlivnit vývoj osobnosti až do dospělosti, důležité je nemoc včas zachytit. Anorexie a bulimie se dle pokročilosti léčí buď ambulantně, nebo dlouhodobější hospitalizací. Léčba musí být komplexní a zahrnuje individuální a skupinovou terapii i medikaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám