Hlavní obsah

Andropauza viditelně změní mužské tělo

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod neboli pokles pohlavních hormonů ve vyšším věku se netýká jen žen, ale i mužů. Zatímco u žen dochází k poklesu hormonu estrogenu, u mužů se jedná o hormon testosteron. Přestože se mužský a ženský přechod v řadě věcí liší, projevy jsou podobné u obou pohlaví. Muži v andropauze jsou často hodně unavení, bez energie, více se potí, snižuje se u nich libido, mají problémy s erekcí a i jejich tělo zaznamenává významné změny. To všechno se pak odráží na jejich sebevědomí.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nízké hladině testosteronu vázne tvorba svalů a muži mohou nabírat na váze.

Článek

Zatímco menopauza u žen nastává naráz a k poklesu hormonální hladiny dochází v relativně krátké době, u andropauzy neboli mužského přechodu je proces postupný a trvá i několik let.

Začíná zhruba ve věku mezi 40 a 55 lety a průběh se liší v závislosti na mnoha faktorech. Pokles hormonů může být například urychlen špatným životním stylem – stresem, alkoholem, nízkou fyzickou aktivitou, obezitou a chronickými nemocemi, jako jsou cukrovka, ateroskleróza, onemocnění jater a ledvin nebo benigní hyperplazie prostaty.

Zvětšené bříško, méně svalů, řídnoucí vlasy a vrásky

„Kvůli nízké hladině testosteronu vázne svalová regenerace a novotvorba svalové hmoty, někdy jí dokonce ubývá, což vede k tomu, že mohou muži více nabírat na váze. Svalová tkáň totiž jako jediná v těle aktivně spaluje kalorie. Jestliže muž s poklesem testosteronu adekvátně nesníží svůj energetický příjem, jednoduše začne tloustnout, typicky v oblasti břicha,“ vysvětluje sexuolog Pavel Turčan.

Kvůli převaze estrogenů nad testosteronem se navíc začínají zvětšovat prsní žlázy, jde o takzvanou gynekomastii. Někteří muži si poté nechávají zvětšené žlázy chirurgicky odstranit.

„Muži by měli mít ale vždy na mysli, že za zvětšenými prsními žlázami mohou stát i další faktory, přičemž jedním z nich je i zhoubný nádor. Proto je dobré prsa vyšetřovat, a pokud si muž najde bulku, okamžitě navštívit lékaře,“ upozorňuje Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny Praha Emauzy.

Pokles testosteronu ale také může vést k řídnutí a pomalejšímu růstu vlasů, vousů a dalšího tělesného ochlupení. Přeměna testosteronu na jeho jednodušší formu zvanou dihydrotestosteron (DHT) negativně působí na vlasové folikuly a je jednou z příčin plešatění ve vyšším věku.

Změny se v andropauze dotknou i samotné pokožky, která se vysušuje, tenčí a více se na ní tvoří vrásky. Docházet může i ke zvýšené lámavosti nehtů.

Nejčastější příznaky andropauzy
Úbytek svalové hmoty a přibývání tělesného tuku (zejména v oblasti břicha)
Celková únava organismu, snížené sebevědomí a nadšení, zvýšená podrážděnost
Problémy s pamětí a koncentrací
Ztráta ochlupení
Ztráta sexuálních funkcí a libida
Problémy s prostatou a močením

Pomůže změna životního stylu a kvalitní spánek

Symptomy mužského přechodu lze samozřejmě mírnit adekvátními opatřeními.

„Velmi podstatná může být změna životního stylu: přestat kouřit, být fyzicky aktivní, snížit nadváhu, omezit tučnou stravu a alkohol a dopřát tělu pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitamíny A, C, E a skupiny B i minerály, například magnesium, zinek, mangan a selen,“ doporučuje Pavel Turčan.

Velmi dobrou zbraní v boji s podobnými příznaky je také dostatek kvalitního spánku – naše tělo totiž testosteron v hojnější míře tvoří právě v noci a v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázích hlubšího spánku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Představa o dvou starých lidech, kteří spolu tráví veškerý svůj čas v harmonii, lásce a vzájemném porozumění, tedy bez hádek a dalších problémů, je sci-fi. Čím...

Parodontóza není projev stárnutí

Zánět dásní neboli parodontitida není projevem stárnutí, jak se mnozí lidé domnívají, prvotní příznaky se mohou objevit již v dospívání. Hlavním viníkem je...

Výběr článků

Načítám