Hlavní obsah

Ananas je králem ovoce, který pomáhá hubnout

Právo, Eva Müllerová, Věra Stejskalová

Bromélie se obvykle pěstují jako pokojové květiny. Méně se už ale ví, že jejich nejslavnější představitel je rostlina s někdy i tříkilovými, sladce nakyslými, osvěžujícími plody - totiž starý dobrý ananasovník. Lahodná chuť získala ananasu mnoho ctitelů. Kamenem úrazu ale bývá, jak poznat jeho správnou zralost. Barva slupky o ní nevypovídá.

Foto: Profimedia.cz

Pozor, bromelain v čerstvém ananasu zpomaluje tuhnutí želatiny.

Článek

I zelený plod může být totiž dokonale vyzrálý. Spolehlivým vodítkem je proto pouze jeho výrazná sladká vůně. Nezralý ananas nevoní a obsahuje hodně kyselin. Přezrálý plod má zase sklovitou, nahnědlou dužninu a lehce zkvašené aroma.

Mnoho lidí také odradí loupání plodu. A tak se raději spokojí s výkroji, které je nepříjemné činnosti zbaví. U této formy prodeje se však vyplatí opatrnost.

„Na trh u nás přicházejí čerstvé ananasy ve dvou jakostních třídách a vždy se musí nabízet celé a zdravé. Krájení plodů je nepřípustné. Pokud by je chtěl někdo nabízet, šlo by už o prodej čerstvého upraveného ovoce, při němž se musí sledovat prodejní podmínky - například teplota prostředí nemá přesáhnout 5 °C,“ varuje ing. Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

.: V ananasu je významný podíl vlákniny, jež zrychluje střevní peristaltiku. Tím snižuje vstřebávání určitých složek potravy, například sacharidů a cholesterolu, a přispívá k prevenci srdečně-cévních nemocí. Zvětšuje také objem požité stravy, takže způsobuje i pocit sytosti.

foto: Právo/František Petrák

Sladká lékárna

Ananas obsahuje téměř 90 procent vody. Zbytek tvoří hlavně vitamíny, minerály, kyseliny podporující trávení a rozpustná vláknina. Významný je i podíl manganu, důležitého při tvorbě kostí, jenž také redukuje množství fibrinogenu, ohrožujícího zvýšenou krevní srážlivostí náš mozek a srdce.

„Ale naprosto jedinečný je vysoký obsah bromelainu. Jde o enzym příznivě působící na štěpení a následné vstřebávání i využití bílkovin. Tato protizánětlivá látka také zmírňuje otoky a záněty provázející artrózu, revmatoidní artritidu i křečové žíly a podporuje regeneraci tkání,“ upozorňuje na klady ananasových plodů nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Nápoje i hedvábí

Ananas si u nás nenašel širší cestu do slané kuchyně. V jeho jihoamerické domovině je kulinářská paleta daleko nápaditější. Kromě tepelných úprav dužniny se z plodů připravuje i víno chicha a pálenka nanaja.

Zpracování ananasu však nemíří jen do oblasti potravin, stranou nezůstávají ani listy rostliny. Obsahují totiž pevná vlákna, jež se spřádají na tzv. ananasové hedvábí, které slouží k výrobě jemných tkanin, jako je batist.

U nás se využívá především ve sladké kuchyni. Jak si s ním usnadnit práci, nám poradila Lucie Málková z pražské kavárny Déjá Vu Coffee & Sweet: „Ananas má být svěže žlutý a na omak ne moc tvrdý. Před použitím je dobré jej naporcovat, posypat moučkovým cukrem a zabalený ve fresh fólii nechat 10 minut odležet. Dužnina zjemní a zůstane šťavnatá.“

Na co si dát pozor

  • Při prodeji musí být ananasy čisté, bez známek poškození škůdci a nadměrné povrchové vlhkosti.
  • Nepřípustné jsou plody se stopami plísní, jež se jako bílé či modré chomáčky objevují ve spodní části.
  • Při nákupu je nutné být obezřetný u tzv. slevových akcí, kdy se prodejci snaží zbavit ananasu delší dobu skladovaného či nachlazeného. Je nutné vybírat jenom plody čerstvého vzhledu s pevnou dužninou.
  • Ananas nelze uchovávat v chladničce. Ale ani při pokojové teplotě není jeho trvanlivost nijak závratná a po pár dnech začne vadnout
Ananasová kostka (10 kusů)
3 celá vejce, 90 g cukru krupice, 120 g hladké mouky. Náplň: 500 ml šlehačky, 250 g měkkého tvarohu, 150 g cukru krupice, 20 g plátkové želatiny, 200 g ananasového kompotu (850 g celkem - šťávu použít do náplně). Poleva: 300 g studené vody, 150 g ovoželu. foto: Právo/František Petrák
Vodu na polevu převaříme, vmícháme do ní ovožel a dáme vychladnout. Želatinu do náplně nabobtnáme ve vodě a vychladíme. Ananas vyjmeme z kompotu, necháme okapat a pokrájíme. Z vajec, krupicového cukru a z hladké mouky vymícháme hladké těsto, jímž vyložíme větší dortovou formu a upečeme.
Šťávu z kompotu, tvaroh a cukr, do něhož jsme přidali připravenou želatinu, dobře promícháme a pak lehce vetřeme pevnou šlehačku. Na vychladlý korpus ve formě nalijeme půlku náplně, hustě ji poklademe připraveným ananasem, doplníme zbytkem tvarohu a necháme ztuhnout. Povrch pak přelijeme vychladlým ovoželem a dáme znovu vychladit. Hotový dezert rozdělíme na kostky a ozdobíme šlehačkou.
Piškotový dort s ananasem
3 vejce, 150 g pískového cukru, 150 g polohrubé mouky, 400 g kompotovaného ananasu. Ovocný pudink: 3,5 dl šťávy z ananasu, 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti, šlehačka na ozdobení.
Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh. Pak do něj postupně zašleháme žloutky i cukr a nakonec lehce vmícháme mouku. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu, shrneme je od středu k okraji a zvolna pečeme. Hotový dort opatrně vyklopíme na utěrku nebo drátěnou podložku a necháme vychladnout.
V ovocné šťávě rozmícháme vanilkový pudink, přidáme cukr a za stálého míchání necháme minutu povařit. Ještě chvíli mícháme, aby pudink nebyl tak horký. Dort opatrně poklademe ananasem, na který pak lžící rovnoměrně rozestřeme pudink. Ovocným pudinkem tence potřeme i boky, poprášíme je drcenými piškoty a dort uložíme do chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobíme přislazenou šlehačkou.
Beach Kiss (1 porce)
4 cl jahodového sirupu (Monin Fraise), 2 dl ananasového džusu (čerstvé šťávy), 1 dl sodovky, led. (obr. vlevo)
Jahodový sirup, šťávu z čerstvého ananasu nebo ananasový džus lehce promícháme ve větší sklenici.
Koktejlovou sklenici naplníme ledem, na který nalijeme připravený nápoj a doplníme sodovku. Ozdobíme kousky čerstvého ananasu a jahodou. Ve variantě pro děti použijeme ovocný mošt nebo minerálku.
Piňa Colada
4 cl bílého rumu (Bacardi Bianca), 2 cl smetany, 2 cl kokosového sirupu, 2 dl ananasového džusu nebo čerstvé (fresh) ananasové šťávy
Do šejkru na kostky ledu postupně nalijeme všechny ingredience a důkladně protřepeme. Nalévá -me do longových skle nic ozdobených kouskem čerstvého ananasu a koktejlovou třešní.
V nealko variantě zvané Virgin colada vynecháme rum.
Ananasové dobroty pocházejí od šéfkuchaře Petra Říhy a barmanky Veroniky Zapletalové z pražského Déjá Vu CoffeeFoto: František Petrák

Proč je vhodný k hubnutí

Výrazná je nízká energetická hodnota tohoto ovoce. Ve 100 gramech má jen 196 kJ. Proto bývá častou součástí jídelníčku vedoucího ke snížení tělesné hmotnosti. Zásluhou velkého obsahu vlákniny má ananas rovněž nízký glykemický index, což je další plus pro lidi, kteří dodržují diabetickou či redukční dietu.

Reklama

Související témata:

Související články

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Výběr článků

Načítám