Hlavní obsah

Americké děti se učí omezovat televizi

Novinky, Korzo/P
NEW YORK

Pediatři v mateřských školách poblíž New Yorku zapojili děti předškolního věku do akce, která se zaměřuje na snižování času stráveného před televizními obrazovkami. Žáčci se během dvacetiminutového sezení týdně učili omezovat televizi a více rozvíjet pohybové aktivity a koníčky.

Článek

Doma si pak děti musely na obrazovku přilepit výstražnou značku s nápisem "Žádná televize". Výsledky se dostavily už po sedmi týdnech, kdy bylo zjištěno, že děti strávily před televizní obrazovkou o čtvrtinu méně času než doposud.

Děti byly podněcovány ke všem možným aktivitám, které by je od televize odvedly. Rodiče i zaměstnanci školy je za každý den strávený bez televize odměňovali a pořádali pro ně zvláštní slavnostní programy.  

Americká pediatrická akademie tvrdí, že maximální možná délka denního sledování obrazovky by u malých dětí neměla přesáhnout dvě hodiny denně.

"Důležité na této studii je, že u malých dětí se dá se zlozvykem koukání na televizi velmi úspěšně pracovat. Právě v té době se totiž děti učí povalovat se na gauči a mohou se snadno od televize odradit," tvrdí doktorka Barbara Dennisonová z Výzkumného zdravotní ústavu Bassett.

Vysedávání u obrazovky je škodlivé zejména proto, že odrazuje od sportovních činností a naopak nabádá ke konzumaci nadměrného množství jídla. Obezita je přitom jedním z největších civilizačních nešvarů.

Reklama

Související články

Chcete prožít život lépe? Vypněte televizor!

Nejlepším způsobem, jak prožít život co nejlépe, je vypnout televizor a podělit se s ostatními o všechno, co člověk má. Jak ujišťuje americký lékař Hunter...

Výběr článků

Načítám