Hlavní obsah

Američané téměř necvičí

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERKELEY

Nová studie jednoznačně prokázala, proč se stále větší počet Američanů trápí obezitou. Podle odborníků se totiž obyvatelé USA věnují různým aktivitám, pohyb a cvičení však výrazně zanedbávají.

Foto: Jana Slováková

4.B maturitní ročník 1972 se také sešla na oslavách SŠPU Hodonín

Článek

"Američané tráví mnohem více času například za volantem auta a sledováním televize než ostatní národy," uvádí se ve zprávě výzkumného týmu z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Podle zprávy tamní lidé také tráví příliš času v kancelářích a předčí tak Evropany.  

"Lidé si častokrát vůbec neuvědomují, jak moc sedavý život vedou. Jasně jsme naším výzkumem prokázali, že fyzická aktivita je až na konci seznamu aktivit, jimž se Američané ve svém volném čase věnují," uvedla Linda Dongová, studentka epidemiologie na Fakultě veřejného zdraví Kalifornské univerzity.  

Na pohyb nemají čas

Tříletému výzkumu bylo podrobeno sedm a půl tisíce osob, které odpovídaly na otázky týkající se jejich denního programu. Výsledky potvrdily, že Američané denně sledují filmy sto sedmdesát minut a za volantem prosedí sto jednu minutu.

"Lidé by měli cvičení a fyzické aktivitě věnovat tak hodinu denně, což se neděje. Jako hlavní důvod přitom většina dotázaných uvádí, že jim ten čas prostě kvůli povinnostem nezbývá. Každý by si ho ale měl udělat. My na obezitu můžeme jen upozornit. Není v naší moci každému tu hodinu darovat," dodala Gladys Bocková, profesorka epidemiologie, veřejného zdraví a výživy, která na studii dozírala.

Reklama

Související články

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské...

Obézním dětem hrozí onemocnění srdce

Skupina vědců z univerzity v Chapel Hill v Severní Karolíně zveřejnila na kongresu American Heart Association alarmující zprávu. Podle ní už dnes není...

Silnější ženy jsou hůře platově ohodnoceny

Nadbytečné kilogramy více či méně souží mnohé obyvatele planety. Kromě neblahých důsledků na zdraví má tloušťka vlivy rovněž na finanční ohodnocení. Odborníci...

Výběr článků

Načítám