Hlavní obsah

Alzheimer postihuje mnohem více lidí, než lékaři uvádějí

– Londýn

Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence trpí až 28 miliónů lidí na světě, aniž by jim lékaři tuto nemoc diagnostikovali. Bohužel nemocní bez diagnózy přicházejí o možnost dosáhnout na péči, která by mohla zlepšit jejich kvalitu života.

Foto: Profimedia.cz

V Česku je málo zařízení, která by se nemocných ujala a ulehčila situaci pečující rodině.

Článek

Podle organizace Alzheimer's Disease International (ADI) považuje řada lékařů demenci za běžnou součást stárnutí. Nemocní lidé tak nemají přístup k lékům, které by jim mohly pomoci. Přitom zahájení správné terapie už v brzké fázi nemoci může podle ADI výrazně zlepšit vnímání, nezávislost a kvalitu života pacientů.

Ve vyspělých zemích se podle ADI podaří včas rozpoznat nemoc u 20 až 50 procent pacientů.

Organizace konstatuje, že by díky včasnému rozpoznání Alzheimerovy choroby bylo možné ušetřit asi 10 000 dolarů (179 000 korun) na pacienta, neboť by bylo možné nechat nemocného delší dobu v domácí péči. "Vlády by měly nyní vydat víc peněz (na lepší diagnózy), aby v budoucnu ušetřily," uvádí ADI.

ADI rovněž konstatuje, že podle odborníků jsou léky potlačující příznaky Alzheimerovy choroby tím účinnější, čím dříve se je podaří nasadit.

Alzheimerova choroba je zatím nevyléčitelné degenerativní onemocnění mozku vedoucí k demenci. Ve světě jí podle odhadů trpí asi 36 miliónů lidí, v České republice jich bylo v roce 2008 evidováno 120 000.

Reklama

Související články

Nemoc, která z lidí dělá děti

Nepamatují si, že před chvílí obědvali, ale refrén lidovky Proč ta sova tolik houkala za doprovodu harmoniky, vyseknou bez zaváhání. Vzápětí jim udělá radost,...

Výběr článků

Načítám