Hlavní obsah

Aloe vera - čarodějka mezi rostlinami, která léčí mnohé neduhy

Novinky, Bohumila Kunertová

Podíváme-li se na svět rostlin ze zdravotního hlediska, najdeme zde řadu velmi užitečných pomocníků pro naše zdraví. Mezi takové patří i Aloe vera, která léčí tělo i duši a používá se i v kosmetickém průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Aloe vera patří mezi rostliny připomínající kaktus, dorůstá do výšky zhruba 60 až 100 centimetrů.

Článek

Využívání léčebných schopností rostlin, fytoterapie, je jedním z nejstarších způsobů léčby na světě. Mezi země, kde se tato medicína tradičně využívala, patří třeba Čína, Indie, Egypt nebo Orient. Postupem času se fytoterapie stávala více či méně oblíbenou, v současné době je opět na vzestupu. A mezi rostlinami využívanými nejen k léčebným účelům kraluje Aloe vera.

Aloe vera pochází z jižní Afriky a patří mezi kaktusy dorůstající do výšky zhruba 60 až 100 cm, které milují tropické teploty. Rostlině se dobře daří i v našich podmínkách, je ale potřeba dopřát jí dostatek pobytu na přímém slunci.

Ukrytá léčivá moc 

Na první pohled vypadá aloe jako docela obyčejná, pro někoho možná i nevzhledná a neužitečná rostlina. Toto zdání ale klame, neboť uvnitř se ukrývá průhledná gelovitá tekutina, která má pro lidský organismus velmi pozitivní účinky. Není se ani čemu divit, vždyť obsahuje více než sto šedesát látek, přes aminokyseliny, sacharidy, různé kyseliny, minerály, vitamíny, enzymy a mnoho dalších.

Z hlediska léčebného má tedy velmi široké využití. Z mnoha možných schopností má také detoxikační, anestetické, protizánětlivé nebo regenerační účinky.

Foto: Profimedia.cz

Aloe vera našla využití i v kosmetickém odvětví.

Při čem pomáhá

Využití Aloe vera je bohaté, a to při mnoha obtížích, které trápí řadu lidí. Všeobecně se dá používat při posilování imunity, konkrétně pak například při poruchách trávení, při chronické zácpě, bolesti kloubů nebo třeba při žaludečních vředech. Využít se dá také ale při léčbě akné, lupénky nebo různých ekzémů. Podle mnohých zkušeností pomáhá také při celkové únavě, migrénách nebo vysokém krevním tlaku.

Snižuje také hladinu cukru v krvi, podporuje činnost jater a snižuje hladinu cholesterolu. A aby toho nebylo málo, pomáhá prý i při nepříjemné kocovině.

Léky i kosmetika

Doplňků stravy s Aloe vera je celá řada. Záleží pouze na výběru. Můžeme si vybrat mezi různými šťávami, džusy či tabletami na posilování imunity.

V kosmetice pak máme na výběr z řady krémů pro různá použití (hydratační, regenerační, čistící aj.), při popáleninách můžeme používat hojivé gely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám