Hlavní obsah

Alespoň jednou týdně si jablko dopřeje každý druhý Čech

Novinky, das

Podle mnohých lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než obyčejné jablko. Pro svůj velký obsah vitamínu C, vlákniny a díky poměrně malému množství kalorií (kyselejší druhy obsahují pouhých 237 kJ ve 100 g) patří mezi naše nejzdravější ovoce vůbec. Ne náhodou si tak jablka pravidelně dopřává 92 % z nás, přičemž téměř polovina minimálně jednou týdně. Prim přitom hrají podle průzkumu obchodního řetězce Albert sladší odrůdy červených jablek.

Foto: Profimedia.cz

Jablka lze považovat za ideální svačinku pro děti i dospělé.

Článek

Právě vzhled a odrůda jsou hlavním rozhodovacím kritériem při výběru jablek. V poslední době se ale lidé také začínají více zajímat o zemi původu. Po letech opět začali upřednostňovat česká jablka.

Z odrůd jsou nejoblíbenější Gala a Golden delicious, které se vyznačují sladkou chutí. Mezi další oblíbené odrůdy patří Jonagold.

Jídelníček překvapivě opouštějí kompoty a ani při pečení už jablka nevítězí. Pouze sedm procent lidí ovoce nejraději konzumuje v podobě sladkých dezertů nebo zavařované. Naopak čerstvé jablko si nejraději dopřeje 86 procent z nás. Dalších sedm procent lidí si oblíbilo smoothie.

Jablka jsou skvělým doplňkem jídelníčku

Jablka lze považovat za ideální svačinku pro děti i dospělé. Jejich velkou výhodou je, že zaženou hlad a tělo přitom obohatí o velmi výživné látky.

„Jablka jsou zajímavá i z hlediska medicíny a lidského zdraví. Obsahují vitamíny, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a vysoký podíl vody dle odrůdy, u některých odrůd dokonce až 91 %. Evropská medicína zařazuje jablka mezi vůbec nejzdravější ovoce na našem talíři,“ upřesňuje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Podle jisté vědecké studie mohou jablka i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4–5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu. Navíc se podle vědců u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.

Za snížení cholesterolu podle vědců z Floridské státní univerzity mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám