Hlavní obsah

Akromegalie je pro většinu Čechů neznámé onemocnění

Novinky, zun

Akromegalie, onemocnění projevující se zvětšováním koncových částí těla a vnitřních orgánů člověka, je pro většinu Čechů velkou neznámou. Z průzkumu agentury STEM/MARK realizovaném v rámci projektu AKROSTOP vyplynulo, že 84 % obyvatel Česka netuší, o jaké onemocnění se jedná. Přitom je velmi důležité jej včas diagnostikovat a začít léčit.

Foto: Profimedia.cz

Akromegalie - onemocnění projevující se zvětšováním koncových částí těla a vnitřních orgánů člověka (porovnání ruky zdravého člověka s končetinami nemocného)

Článek

O akromegalii mají největší povědomí vysokoškolsky vzdělaní lidé, přičemž nejčastěji získávali informace z televize, rozhlasu a internetu. Toto onemocnění se projevuje zvětšováním koncových částí těla a vnitřních orgánů člověka a více než polovina dotázaných se správně domnívá, že jde o nebezpečné onemocnění, které může vést k výraznému zkrácení života.

Zda se dá ale akromegalie léčit, už bohužel lidé nevědí. „Akromegalie je léčitelná choroba. Nemoc ovšem postupuje pomalu a spousta pacientů příznaky vůbec nepozná. K lékaři tedy přichází již s rozvinutou formou onemocnění,“ uvádí prof. MUDr. Michal Kršek z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Projevy zpočátku nemusí být patrné

Akromegalii způsobuje nadměrná tvorba růstového hormonu v dospělosti. Jedná se o vzácné onemocnění – na milión obyvatel se každoročně objeví dva až čtyři noví akromegalici. Nejčastější příčinou nadprodukce růstového hormonu je nezhoubný nádor podvěsku mozkového.

Projevy onemocnění souvisí s fází, ve které se nemoc nachází, mnoho postižených se tedy může odlišovat od ostatních lidí pouze nepatrně. Lékaře ve většině případů navštíví, až když je trápí přidružené choroby akromegalie, kterými můžou být poruchy spánku, bolesti zad a kloubů, vysoký krevní tlak, cukrovka, nepravidelná menstruace, problémy s potencí či nadměrná únava.

„Je velmi důležité akromegalii diagnostikovat včas. K jejímu lepšímu záchytu by mohlo vést právě i větší povědomí veřejnosti o tomto onemocnění,“ dodává prof. Kršek.

Přečtěte si také
Proč nás láká odhalení budoucnosti? Chceme mít věci pod kontrolou!
Služeb numerologů a kartářů vyhledává stále více lidí, zejména ženy. Podle psychologů nejde o nic nepochopitelného. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzácná onemocnění jsou neustále na vzestupu

V Česku trpí asi 20 000 pacientů některým ze vzácných onemocnění. Většinou se jedná o vrozené (dědičné) nemoci, které se projevují už v dětském věku. Asi 30 %...

Výběr článků

Načítám