Hlavní obsah

Akrojóga versus partnerská jóga: Objevte benefity cvičení v páru

Novinky, das

Toužíte si zacvičit jógu v páru, ale nejste si jistí, jestli je lepší akrojóga nebo partnerská jóga? Oba tyto druhy se částečně prolínají, zároveň se však vyznačují jistými specifiky. Lektorky jógy vám v článku poradí, kterou z nich si vybrat, abyste z ní měli co největší požitek.

Foto: Profimedia.cz

Partnerská jóga napomáhá budovat harmonické vztahy.

Článek

Akrojóga a partnerská jóga jsou skvělým nástrojem na rozvíjení spolupráce, což je obrovským přínosem v partnerském vztahu, ale třeba i v rámci firmy.

„U obou těchto druhů jógy se vzájemná spolupráce posouvá za hranice vašich možností. V průběhu cvičení si totiž člověk snadněji uvědomí, že bez pomoci toho druhého by daný cvik jen těžko zvládl,“ vysvětluje zakladatelka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.

Foto: Profimedia.cz

Partnerská jóga ani akrojóga nevyžadují žádnou zvláštní přípravu.

Společným znakem pro akrojógu a partnerskou jógu je také terapeutický rozměr.

„Díky tomu, že si oba v páru vzájemně dopomáhají, ať už při samotném cvičení, či při některých relaxačních pozicích (např. vzájemné protažení zad), jsou si na konci lekce určitým způsobem vděční za zprostředkování příjemných pocitů,“ dodává Vojtěchová.

Partnerská jóga pomáhá při budování harmonického vztahu

Cvičení partnerské jógy je vyčleněno pro páry, které k sobě mají blízký vztah – partneři, milenci, ale i sourozenci, kamarádi či velmi blízcí kolegové z práce.

„Podstatou partnerské jógy je praktikování jednotlivých cviků za pomocí partnera, přičemž oba jsou do cvičení plnohodnotně zapojení. Charakteristické pro tento druh jógy je zejména to, že oba partneři se díky vzájemné spolupráci stávají zkušenějšími. Jejich vztah je o rovnocennosti, nikoliv o dominanci,“ upozorňuje lektorka.

Partnerská jóga napomáhá budovat harmonické vztahy, dokáže partnery sladit na stejnou vlnu a rozvíjí neverbální komunikaci.

Akrojóga zmírňuje napětí a je přínosem pro zaměstnance

Akrojóga je kombinace jógy, párové akrobacie a vzdáleně i thajské masáže.  Cvičení akrojógy lze přirovnat k nápaditým dětským hrám, které jsou plné pohybu a taky smíchu. Na rozdíl od partnerské jógy se v „Akrojamu” pracuje ve skupinkách, díky čemuž je akrojóga vhodná pro partnery, přátele i pracovní týmy.

„Akrojóga je skvělým nástrojem na rozvíjení spolupráce a mezilidských vztahů. Má dokonce terapeutický rozměr. Buduje důvěru v druhé lidi, prohlubuje vlastní odpovědnost a stoprocentně vás vytrhne z denního stereotypu,“ vysvětluje instruktorka akrojógy Jitka Sedlářová.

Na cvičení jógy v páru choďte vždy s dobrou náladou

Partnerská jóga ani akrojóga nevyžadují žádnou zvláštní přípravu, přesto je lepší, pokud znáte alespoň základy klasické jógy. Mnohem důležitější je v tomto případě ovšem to, abyste na lekci jógy přišli pozitivně naladění.

„Při partnerské józe cvičíte v páru, v případě akrojógy dokonce ve třech i více lidech. V průběhu cvičení se tedy vaše energie míchají s energií vašeho partnera, proto je důležité, aby ve vás byla pozitivní energie. Mějte na paměti, že napětí či negativita se mohou na druhého velice snadno přenést,“ upozorňuje Vojtěchová.

Nemusíte mít obavy přijít na lekce těchto druhů jógy v páru muž–muž, žena–žena či dokonce sami.

„Na lekce akrojógy chodí celkem často i lidé bez partnera. Je to i způsob, jak poznat někoho se stejnými zájmy a rozšířit si okruh přátel o zajímavé lidi,” uzavírá téma lektorka.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám