Hlavní obsah

Akné trápí i slavné

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý bojuje v pubertě se zánětlivými pupínky, tedy s akné. Představa, že s dospělostí tento problém vymizí, je podle průzkumů trochu naivní. V různé podobě a míře závažnosti se totiž akné vyskytuje až u 86 procent lidí. Když se ale díváme na televizi, nebo vidíme fotky v různých časopisech, říkáme si, jak je možné, že se známým lidem akné vyhýbá? Co dělají, že mají tvář hladkou a krásně čistou?

Foto: Profimedia.cz

Cameron Diazová prý měla dlouhá léta problém s akné. Dnes má pleť zdravou a krásnou.

Článek

Mají šikovné vizážisty. Ne všichni samozřejmě, někteří mají opravdu pleť bez poskvrnky, na kterou není třeba nanášet kvanta krycích líčidel. Ale třeba americká herečka Cameron Diazová (41) se v magazínu pro teenagery Seventeen svěřila, že až do pozdní dospělosti trpěla vážnou formou akné. A v pubertě prý měla na tváři tak velké boláky, že odmítala vycházet z domu.

„Možná si myslíte, že můj život byl vždycky okouzlující, ale mívala jsem příšerné akné – hluboké, hnisající vředy – takové ty, co šíleně bolí, nechtěla jsem kvůli tomu ani vycházet z domu. Mí přátelé říkali, že si toho ani nevšimli, ale já jim říkala, že je to jediné, co každý hned uvidí! Ani sebevětší množství krycí tyčinky a make-upu nemohlo zamaskovat texturu mé pleti, tu ostudu, kterou jsem cítila, nebo tu bolest hnisajících vřídků. Byla jsem zoufalá,“ řekla Cameron podle agentury Famous v rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Cameron Diazová při autogramiádě své knihy The Body Book: zákon o hladu, vědy o pevnost a další způsoby, jak milovat své úžasné tělo. V ní píše i tom jak pečovat o sou pleť.

Herečka tvrdí, že za špatnou pleť mohla její nezdravá strava. Až do pozdní dospělosti se nedokázala vzdát svých oblíbených pokrmů z rychlého občerstvení. Tedy především hamburgerů, hranolek a pizzy. To se neodráželo na její postavě, protože vždy hodně sportovala a má štěstí na rychlý metabolismus. Ale vidět to bylo na její pleti.

„Byla jsem vyzáblá holka, co mohla sníst cokoli, co chtěla, bez toho aniž přibrala, tak jsem taky cokoli jedla. Byla jsem příkladem dítěte, co bylo hubené a velmi nezdravé, a měla jsem uhry, které to dokazovaly. Myslím, že jsem vyzkoušela vše, abych svou pleť vyčistila, ale vůbec mi nedošlo, že všechno to smažené, tučné, konzervované a umělé jídlo mi rozhodilo hormonální systém, který proměnil mou pleť v blázinec!“ dodala Diazová.

Co to je akné?

Akné patří k nejčastějším kožním potížím. Jedná se o neinfekční chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů. Jen pár takových pupínků může rozhodit sebedůvěru. Těžká forma akné pak může mít negativní dopad na sebevědomí a sociální chování dokonce srovnatelný s psychickými důsledky tělesných onemocnění. Zhoršit akné mohou léky, sluneční záření, pocení či kouření.

Podle některých studií může vést těžká forma akné ke snížené sebeúctě, sociální fobii či dokonce psychóze nebo depresi, která může vyústit až v sebevražedné myšlenky.

Foto: Profimedia.cz

Takhle určitě ne!

Lehká forma akné se projevuje černými tečkami zvanými komedony, případně jen několika zarudlými či zanícenými pupínky nebo neštovičkami na obličeji, asi tak do počtu deseti na té horší polovině tváře. V tomto případě stačí pleť čistit a používat přípravky, které potlačují další rozvoj akné.

Rozhodně se však nemají pupínky vymačkávat, protože hrozí jak nebezpečí vážného zánětu, tak rozšíření akné na zdravou pokožku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Pro těžší a těžké formy akné je charakteristický vznik zánětlivých uzlů, cyst a rozsáhlejších tuhých infiltrátů. U takových případů je odborná pomoc lékaře nezbytná.

Reklama

Související články

Jak se zbavit akné, nejen v pubertě

Akné je jedním z nejčastějších dermatologických problémů. Nejvíce se s ním setkáváme v pubertě, potrápit nás však může i v dospělém věku. Akné není onemocnění...

Akné dokáže vyrýt hluboké šrámy na duši

S akné se setkal během svého dospívání téměř každý. Někoho období nevzhledných pupínků opustilo již po pubertě, jiný se s ním potýká celý život. Podle...

Akné – nepřítel teenagerů i dospělých

Akné je chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů, které se objevuje u většiny jedinců s příchodem puberty. Období maximálního výskytu...

Výběr článků

Načítám