Hlavní obsah

Agresivní lidé jsou náchylnější ke kouření

KALIFORNIE

Osoby s agresivní či nepřátelskou povahou jsou geneticky náchylnější k návyku na tabák a obtížněji se ho zbavují. Uvádí to studie provedená na Kalifornské univerzitě. Tým vedený psychiatrem Stevem Potkinem studoval obrazy mozku agresivních lidí a dospěl k závěru, že vykazovaly stejné odchylky jako mozky osob závislých na nikotinu.

Článek

"Nazýváme to vzorkovou odpovědí mozku zrozeného k návyku na kouření," uvedl Potkin pro časopis Cognitive Brain Research a dodal, že se jedná vůbec o první studii, která prokázala souvislost mezi závislostí na smrtícím tabáku a útočností.

Zrozeni ke kouření

Vědci rozdělili dobrovolníky podle standardních testů osobnosti na skupinu s tendencí k útočnosti a úzkosti a na kategorii, jež vykazovala nižší stupeň obou vlastností.

Do obou skupin zařadili kuřáky i nekuřáky, ale všichni dostali odvykací nikotinové náplasti s cílem snížit či vyloučit návyk na tabák.

Snímky mozku pozitronovým tomografem poté ukázaly, že neagresivní skupina nevykázala změnu metabolismu mozkových buněk, zatímco u agresivních jedinců se objevily výrazné změny. Kuřáci z agresivní skupiny vyžadovali také vyšší dávku odvykacích náplastí než nekuřáci.

"Mozkové reakce na nikotin dokazují, že agresivnější osoba má patrně větší náchylnost k závislosti na tabáku. Zároveň to vysvětluje, proč některé osoby vůbec nepociťují chuť kouřit nebo se mohou zlozvyku snadno zbavit," uvedl Potkin. "Je to stejné, jako by se člověk narodil odsouzen ke kouření."

Někteří odborníci však zdůrazňují, že návykovost kromě genetických predispozic významně podmiňuje rovněž okolí kuřáka, kulturní zvyky a společenské podmínky. "Nyní hledáme další faktory, které nutí lidi kouřit," poznamenal William Corrigall z Národního protidrogového institutu.

Reklama

Související články

Lehké cigarety neškodí méně

Kouření cigaret s označením light není méně škodlivé, jak se domnívají mnozí náruživí příznivci tabáku. Lehké cigarety představují stejné riziko onemocnění...

Na veřejnosti bude zákaz kouření

Evropský komisař pro ochranu spotřebitele a zdraví David Byrne se rozhodl podpořit zákaz kouření s poukazem na rizika pasivního kouření. Tím potěšil všechny,...

Výběr článků

Načítám