Hlavní obsah

Abstinenti mohou mít o čtyři roky kratší život

Novinky, Famous
WAGNINGEN

Pokud by bylo možné vytvořit dva naprosto stejné jedince, z jednoho udělat abstinenta a druhému podávat malé množství červeného vína, je více než pravděpodobné, že abstinent bude žít přibližně o 4 roky kratší dobu.

Článek

Výzkum účinků vína se opírá o data ze čtyřicetiletého období. "Malé množství alkoholu má skutečně pozitivní účinek na lidské zdraví. Ale je to silně návyková látka, takže nelze nikomu doporučit, aby začal pít alkohol kvůli prodloužení života," tvrdí doktorka Martinette Streppelová z Wageningen University.

Pokud však konzumaci alkoholu přeci jen hodlá člověk kvůli zdraví dodržovat, pak by měl volit nejlépe víno, ale neměl by přesahovat denní dávku jedné či dvou sklenic. Přesně řečeno je denní zdraví prospívající dávka stanovena na 145 mililitrů vína, 340 mililitrů piva nebo 40 mililitrů destilátu.

Podle nizozemského týmu je rozumná konzumace alkoholu skutečně zdraví prospěšná a prodlužuje život. Nejdéle se pak dožívají osoby konzumující červené víno. Podle řady lékařských výzkumů z posledních let je jasné, že malé dávky alkoholu prospívají srdci a cévám. Chrání tělo před chorobami oběhové soustavy. Ale červené víno je navíc bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před vlivem volných radikálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiče by neměli dětem zakazovat alkohol

Zní to jako šílená rada, ale odborníci radí rodičům, aby své děti učili pít. Měli by jim dovolit například sklenku vína nebo piva k večeři....

Výběr článků

Načítám