Hlavní obsah

Chřipka vyžaduje klid a včasnou léčbu

Právo, Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás ví, co přechozená chřipka dokáže. Máme dostatek informací, ale přesto se chováme tak, jako by se nás tento problém vůbec netýkal. Myslíme si, že jsme jen trošku nastydlí a kvůli tomu není třeba ležet v posteli. Bohužel, většina z nás se mýlí...

Článek

"Chřipka postihuje každoročně velkou část populace. I když má relativně stále stejné příznaky, způsobuje ji neustále se měnící vir. V podstatě neexistuje žádné jiné akutní onemocnění, které se projevuje celkovými příznaky, postižením dýchacích cest a zároveň tak rychlým a rozsáhlým šířením mezi lidmi," uvádí MUDr. Marie Opltová, praktická lékařka z Prahy 4.

Jak onemocnění předcházet

Preventivně se doporučuje správná životospráva, dostatek spánku, tekutin, vitamínu C a zinku. Vitamín C a zinek najdeme v ovoci a zelenině nebo si v lékárně koupíme některý z přípravků, které je obsahují. Důležité je se v průběhu epidemie vyhýbat místům, kde se shromažďuje hodně liďí. Platí to například pro návštěvu divadel, kin, koncertů, společenských a sportovních akcí.

Pokud k onemocnění přece jen dojde, je nutné včas zahájit léčbu. To znamená klid na lůžku a užívání léků na snížení teploty, proti kašli, rýmě a bolestem. Tím se usnadní průběh onemocnění a zabrání se komplikacím. Nejlepší ovšem je nechat se proti chřipce včas očkovat, na to by měli myslet hlavně oslabení jedinci.

Doplníme lékárničku

Je lepší, když jsme na možnost onemocnění připraveni a máme v lékárničce léky, které působí na jeho příznaky. Někteří dávají přednost jednoduché formě léku, jiní kombinované, která působí proti několika příznakům najednou.

Můžeme si koupit přípravek na každý z příznaků onemocnění. To znamená na snížení teploty a proti bolestem, např. Acylpyrin, Aspirin, Panadol nebo Paralen. Na kašel třeba Mucosolvan, Mucobe-ne, Ambrosan či na rýmu Sanorin, Nasivin nebo Nosánek. Proti bolestem v krku či škrábání Lary Pront, Septisan.

Příznaky chřipky přicházejí náhle a náš zdravotní stav se rychle zhoršuje. Proto oceníme prostředek, který pomáhá jak snížit horečku, ztlumit bolesti hlavy, svalů a v krku, tak uvolnit ucpaný nos a usnadnit odkašlávání. Současně působí proti únavě a malátnosti, jako je Coldrex či Nurofen. Proti teplotám a bolestem stačí někdy jen Upsarin C.

Mnoho pacientů dává přednost složenému léku ve formě horkého nápoje, který doplní tekutiny a prohřeje organismus. Chceme-li se dobře vyspat i v nemoci, pak použijeme lék speciálně určený na noc. Zajistí nám klidný spánek, protože dokáže ztlumit i dráždivý kašel," dodává dr. Opltová.

Vždy, než začneme nějaký lék užívat, měli bychom si pečlivě přečíst příbalový leták. Jsou na něm informace o dávkování léku, způsobu použití a jeho nežádoucích účincích.

Jak ji poznáme
Nachlazení - nepříjemné příznaky, které ale zpravidla nejsou nebezpečné. Patří k nim bolest v krku, rýma, kašel, často i dva až tři dny trvající zvýšená teplota. Léčba spočívá v mírnění příznaků nemoci. Jeho průběh je obvykle bez komplikací a jen zřídka je nutné užívat antibiotika.
Chřipka - je provázena vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, značnou únavou, malátností a nechutenstvím. Akutní fáze zpravidla odezní po pěti až sedmi dnech. Na chřipku však může v 10 až 20 procentech navázat bakteriální infekce.

Následky přechozené chřipky

**Pokud nedodržíme klid na lůžku a nezačneme s léčbou včas, mohou nás ohrozit komplikace. Infekce uší, nosu, vedlejších nosních dutin, zánět průdušek nebo zápal plic. Mezi nejzávažnější patří zápal plic či zánět srdečního svalu, který často postihuje mladé, jinak zdravé lidi. Důvodem je právě neléčení prvních příznaků, fyzické vyčerpání a často také laická léčba chřipky.

**Pokud trvá horečka déle než tři dny, teplota vystoupí nad 38,5 °C či se objeví komplikace - problémy se srdcem a dusnost - je nezbytné vyhledat lékaře. Již při prvních příznacích by ho ale měli vyhledat lidé s chronickými chorobami, těhotné ženy, diabetici a osoby nad 65 let.

Reklama

Související články

Kýchání bývá příznakem nemoci

Kýchání bývá příznakem nachlazení a trápí alergiky. Může však být i módou, jako tomu bylo mezi dvořany francouzského krále Ludvíka XV. Kýchání se ozývalo...

Výběr článků

Načítám