Hlavní obsah

Křečové žíly by se neměly podceňovat

Je bohužel smutným faktem, že 20 až 30 % Čechů trpí chorobami žil dolních končetin, tzv. křečovými žílami. Dalším smutným faktem je, že na jednoho muže s tímto onemocněním připadá dvě a více žen. A je také pravdou, že choroby žil dolních končetin mohou při zanedbání péče skončit velmi vážnými zdravotní problémy a dlouhodobou pracovní neschopnosti.

Článek

Důvodem, který vede ke vzniku křečových žil, je zvyšující se žilní tlak. U zdravých žil tento tlak snižují zdravé chlopně. Pokud jsou tyto chlopně nefunkční následkem roztažení, zánětem nebo vrozeným nevyvinutím, vzniká křečová žíla.

Jednou z příčin vzniku křečových žil může být dědičnost. Zhruba u poloviny nemocných lze nalézt v jejich rodinách i další postižené. Výskyt onemocnění stoupá s věkem. Například mezi šedesátiletými má křečové žíly už každý druhý! Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji, než zaměstnanci v kancelářích. Ženy jsou postiženy v průměru dvakrát častěji, než muži. Těhotenství je další rizikový faktor. Roli zde hraje nejen mechanický útlak pánevních žil, ale hlavně hormonální vlivy.

Protože se křečové žíly vyskytují častěji ve vyspělých zemích, je zřejmé, že se jedná o civilizační onemocnění. S nadsázkou můžeme říci, že křečové žíly jsou jakousi daní za to, že chodíme vzpřímeně. To dokládá i fakt, že zvířata křečové žíly neznají.

Nohy jako z betonu

Křečové žíly jsou většinou patrné na první pohled. Na dolních končetinách najdeme nejčastěji prosvítající, modré až fialové, rozšířené, vinuté žíly, o průměru 2 a více milimetrů. Mohou být na dotek i bolestivé. Typickým příznakem je bolest dolních končetin, mohou se objevit i křeče. Končetiny se snadno unaví, charakteristický je pocit těžkých nohou. Potíže se zhoršují během dne, po delším stání či sezení, maxima dosahují navečer a v letních měsících. U žen pak dochází nejčastěji ke zhoršení obtíží během menstruace.  

Později se mohou přidat otoky kolem kotníků, u pokročilých stadií nacházíme vymizení původně přítomného ochlupení bérců, tmavé zbarvení kůže a její zatvrdnutí, někdy i vznik obávaných vředů. Někdy naopak mají pacienti výrazné obtíže, ale na dolních končetinách není k nalezení téměř nic.

Při výše uvedených obtížích není třeba na nic čekat a je potřeba neprodleně navštívit praktického lékaře, který vás může při vážnějších nálezech dále poslat za cévním chirurgem nebo tzv. flebologem, což je specialista, který se zabývá onemocněním žil.

Než se k lékaři dostanete, omezte během dne pobyt vestoje a zkuste nosit podpůrné zdravotní punčochy. Uleví se vám také, když si dáte během dne dolní končetiny do zvýšené polohy. Večer vyzkoušejte studené obklady a nebo střídání teplé a studené sprchy na vaše lýtka - končit byste měli vždy studenou vodou.

ZAMĚSTNÁNÍ, KTERÁ VÁM ,,ZAJISTÍ" KŘEČOVÉ ŽÍLY
Prodavačka
Servírka
Kadeřnice
Kuchařka
Pracovnice u pásové výroby
Lékařka
Uklízečka
Učitelka

Žádnou bolest nečekejte

Pokud jste zodpovědní a navštívíte s křečovými žílami praktického či odborného lékaře, nečekejte nic hrozného. Lékaři popište podrobně svoje obtíže, nic nevynechejte, každý detail může být důležitý. Lékař vás pravděpodobně pečlivě prohlédne, přičemž je potřeba poznamenat, že potřebuje vidět celé dolní končetiny bez punčoch či ponožek, nestačí vyhrnout sukni nebo nohavice. Lékař Vás dále vyšetří pohledem a hmatem. Může se stát, že vám začne přikládat na dolní končetiny škrtidlo a nutit vás ke stoji, lehu či k chůzi.

Pokud lékař použije nějaký přístroj, pravděpodobně půjde o vyšetření ultrazvukem. To může provést i v ordinaci, pokud má k dispozici ultrazvukový přístroj, ale spíše Vám vystaví žádanku a odešle na jiné pracoviště, kde tato vyšetření provádějí. Vyšetření je naprosto nebolestivé, takže se nemusíte bát.

Čím dříve, tím lépe

Léčba křečových žil může být neoperační nebo chirurgická. Neoperační léčba je vhodná především v počátečních stadiích onemocnění. Lékař vám pravděpodobně uloží omezit pobyt vestoje během dne a doporučí jízdu na kole, chůzi a plavání nebo navrhne stlačení postižené dolní končetiny elastickou punčochou a předepíše speciální léky.

Podpůrné punčochy, které si můžete běžně koupit, jsou jen pomocné. Dovolují sice tlak, ale ten není dostatečný. Nejvhodnější jsou klasické zdravotní elastické punčochy ve II.kompresní třídě. Používají se nejčastěji lýtkové (od prstů pod koleno, vhodné jako udržovací) a stehenní (od prstů po tříslo, nejlépe se samodržícím lemem, vhodné jako pooperační). Obojí volitelně s otevřenou nebo uzavřenou  špičkou. Punčochové návleky (od prstů do pasu) se také vyrábějí, ale nejsou příliš komfortní. Pojišťovna hradí jeden pár punčoch na půl roku. U punčoch se samodržícím lemem nebo s krajkou očekávejte malý doplatek.

U léků jde o látky přírodního nebo syntetického původu, které působí různými způsoby. Zvyšují "tekutost" krve, zlepšují oběh krve ve vlásečnicích, zvyšují napětí žilní stěny a mají protizánětlivý účinek.

Kdy je nutná operace

Operaci vám lékař doporučí tehdy, pokud vás nohy výrazně bolí nebo pokud chcete preventivně předejít dalšímu zhoršování onemocnění a případným komplikacím, mezi které patří například zánět, krvácení, porucha prokrvení dolních končetin nebo bércový vřed. U některých druhů křečových žil nepomůže ani operace. Poslední možností je operace za použití laseru, ale zde zatím neexistují dlouhodobě ověřené výsledky.

Nebuďte překvapení, až vás chirurg před operací pomaluje fixem, aby si označil křečové žíly. Nejčastěji prováděná operace má několik částí, ale ne vždy je nutno provést ji kompletně. Po operaci očekávejte, že budete mít jizvu v třísle cca 3-5 cm a dle rozsahu onemocnění několik drobných jizev na bérci a stehně velikosti asi 1-2 cm. Postižené žíly se při operaci nijak nečistí, jenom se co nejšetrněji odstraní a jejich funkci převezmou ostatní nepostižené žíly. Takže se nebojte, že vám odoperované žíly budou chybět. Během operace můžete být při vědomí, nebo dostanete od anestesiologa něco na spaní a celou operaci prospíte.

Pokud budete uspaná po celou dobu operace, při probuzení čekejte na operované končetině elastickou bandáž nebo punčochu. Není třeba bát se velkých bolestí, v nemocnici si pobudete v průměru 1-5 dnů, průměrná doba pracovní neschopnosti trvá 4 týdny. Elastickou punčochu musíte nosit ještě 2-3 měsíce po operaci, což je v létě poměrně svízelné. Operace je hrazena zdravotními pojišťovnami.

Zanedbání jen pro silné povahy

Skutečným problémem je roky neléčená chronická žilní nedostatečnost. Krev v žilách zpomaluje svůj průtok, vázne vstřebávání vody a vzniká otok. Důsledkem je nedostatečný přísun kyslíku a odtud už je jenom krůček ke vředu. Komplikací křečových žil může být také povrchní zánět žil, projevující se bolestivým zduřením a zarudnutí v průběhu žíly. Další nepříjemnou komplikací neléčených křečových žil může být i krvácení. Pokud se jedná o malé poranění, nepanikařte a přiložte tlakový obvaz. Ponecháte-li ho jeden až dva dny, krvácení se již neobnoví. Pokud je příčinou větší tržná rána, tak tlakový obvaz přiložte také, ale navštivte neprodleně lékaře. Komplikací neléčeného onemocnění je také vznik chronické žilní nedostatečnosti, porucha zásobení tkání kyslíkem a riziko vzniku kožního vředu. První známkou pokročilosti onemocnění bývá tmavá pigmentace kůže nad kotníky.

Pamatujte, že při křečových žilách více, než kdy jindy platí - žijte zdravě, zdravě jezte, pravidelně sportujte a když už křečové žíly máte, na nic nečekejte a navštivte svého praktického lékaře! Čím dříve problém začnete řešit, tím spíše se budete moci každé jaro těšit, že své nohy můžete ukázat sluníčku.

Čeho byste se měli bát, když nepůjdete k lékaři
Nepěkný vzhled končetin
Chronická žilní nedostatečnost
Trombóza postižené žíly
Zánět žíly
Těžký ekzém
Bércové vředy

TIPY, JAK SE VYHNOUT KŘEČOVÝM ŽÍLÁM

**Pokud máte nadváhu, začnete s tím něco rychle dělat

**Zamezte dlouhému stání či sezení

**Udělejte si denně 10 až 15 minut přestávku a dejte si nohy vzhůru

**Nenoste příliš upnuté oblečení kolem lýtek a stehen

**Nenoste vysoké podpatky

**Nezvedejte nic těžkého

**Jezděte na kole, plavte

**Nekuřte

**Nepřekřižujte nohy, když sedíte

Reklama

Související témata:

Související články

Na křečové žíly zabírá i obyčejná chůze

Křečovými žilami (varixy) je v Evropě postiženo 40 procent žen a 20 procent mužů. Nejsou to ale jen důvody estetické, které je nakonec přivedou k lékaři. Žilní...

Křečové žíly trápí až 40 % žen

Až 40 procent žen a pětina mužů je postižena křečovými žilami. Léčení si vyžaduje třetina onemocnění. Významnou roli hraje dědičnost, protože křečové žíly...

Výběr článků

Načítám