Hlavní obsah

U opakovaných infekčních onemocněních je nutné vyšetření imunity

Na podzim se zvyšuje riziko onemocnění virózami a více jsou ohroženi lidé s oslabenou imunitou. Vyšetření imunity by se mělo provést vždy, pokud pacient trpí jakýmkoliv opakovanými nebo chronickým zánětlivým onemocněním, které nereaguje na běžnou léčbu.

Článek

Odhaduje se, že ve vyspělých zemích trpí nějakou poruchou imunity každý třetí člověk. Jen alergie postihují čtvrtinu populace. Podle výsledků vyšetření imunity lze snáze určit léčbu. Někdy postačí dodat tělu chybějící protilátky, jindy je třeba stimulovat imunitní systém.

Imunita je schopnost organismu rozeznat choroboplodné zárodky a zneškodnit je. Důležitými imunitními orgány jsou krvetvorné orgány, což jsou kostní dřeň, slezina a brzlík, a dále také mízní uzliny, sliznice střeva i úst, játra a dýchací ústrojí.

Oslabenou imunitu mívají lidé s vrozenou poruchou tvorby protilátek a lidé, u nichž je imunita poškozena druhotně. Na vině mohou být některá chřipková onemocnění, nádorové choroby, některé hormonální poruchy, extrémní nebo dlouhodobá psychická či duševní zátěž, cigarety či drogy.

Lidé s oslabenou imunitou by se na období podzimu a zimy měli připravit

Lidé s oslabenou imunitou by se měli připravit na podzimní a zimní období. Zejména pro děti a seniory je důležité očkování proti chřipce. Existují také různé léky a potravní doplňky.

Riziko větší nemocnosti by však neměl podceňovat nikdo, a tak a platí, že v době respiračních onemocnění je třeba se vhodně oblékat. Zejména dívky dbalé módních trendů by se měly vyhnout holým bříškům. Je třeba také jíst dostatečné množství ovoce i zeleniny a pamatovat na to, že probiotika přispívají k posílení imunity.

Odborníci doporučují rovněž nejen otužování v sauně a sport, ale i dostatek spánku a odpočinku. Vysedávání u počítače a pobyt v zakouřené místnosti je lepší nahradit pobytem na čerstvém vzduchu.

Reklama

Související články

Vědci: pravidelný sex podporuje imunitu

Pravidelný sex posiluje imunitní systém, alespoň u mužů. Vyplývá to ze studie švýcarské Technické univerzity, kterou zveřejnil německý odborný časopis...

Probiotika na střevní potíže i alergie

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity....

Slepé střevo není zbytečné, tvrdí lékaři

Lékaři postupně mění pohled na slepé střevo. Zatímco dosud ho považovali za naprosto zbytečnou část lidského těla a při první možnosti ho pacientům...

Výběr článků

Načítám