"Naše výsledky potvrdily, že mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku," uvedl Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni, šéf výzkumného kolektivu.

Podle jeho kolegy Ladislava Trefila působí umírněné pití piva proti rozvoji aterosklerózy, tedy ukládání tuků a polysacharidů v tepnách a jejich vápenatění a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. "Výzkum zároveň prokázal, že střídmá konzumace piva snižuje srážlivost krve, což omezuje riziko infarktu a mozkových příhod," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý. Dále vylepšuje metabolizmus, neboť obsahuje kyselinu listovou a hodně vitaminu B 12.

"Mezi negativní vlivy patří vyšší zatížení jater, které je ale klinicky nevýznamné, a růst tělesné váhy," uvedl Trefil.

Lékaři ze 4. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni zkoumali skupinu 93 lidí v průměrném věku 38 let po dobu čtyř měsíců. První měsíc jim provedli náročné testy, další měsíc testovaní abstinovali, poté pili 30 dnů po jednom malém a velkém světlém ležáku českého typu a poslední měsíc také abstinovali. Všechny činnosti museli vykonávat jako v jiných dnech.

Lékaři potvrdili, že sklenice piva po tučném jídle pomáhá trávení. "Naše těžká tučná kuchyně vyžaduje k trávení látky obsažené právě v českém pivu," uvedl člen předsednictva ČSPS Pavel Bobošík. Pro podporu piva vyšla také studie Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který vyvinul pro ženy v menopauze nízkostupňové pivo se šesti až osmi stupni alkoholu. "Při pití jedné třetinky denně jim přestaly návaly. Hodnotili to gynekologové," uved ředitel ústavu Karel Kosař.

Průměrně každý Čech nechodí na jedno a vypije ročně 157 litrů piva, nejvíce na světě.