Hlavní obsah

Muži podceňují rakovinu prsu

– LONDÝN
Novinky, Famous

Muži podceňují rakovinu prsu. Většina z nich netuší, že byť mají na hrudi méně výrazné prsy, tkáň pod bradavkami je podobná té ženské a i oni zde mohou mít zhoubný nádor. Například v Británii ročně umře 70 mužů na rakovinu prsu. Tamní lékaři zdůrazňují, že i pánové by si svůj mužný hrudník měli občas prohmatat.

Článek

Méně než jeden ze sta nádorů prsu připadá právě na muže. Každý rok je s touto nemocí v Británii diagnostikováno 250 mužů, více než čtvrtina z nich onemocnění podlehne. Není zatím jasné, co u mužů nádor prsu vyvolává, ale někteří jedinci jsou patrně k tomuto onemocnění náchylnější než jiní.

Většinou jsou obětí rakoviny prsu muži po šedesátce, ale zhoubná smrtelná choroba se nevyhýbá ani mladíkům. Riziko onemocnění zvyšuje radioaktivní záření, vysoká hladina estrogenu v krvi a případy rakoviny prsu u předků. Nebezpečí hrozí také těm jedincům, jejichž předci měli rakovinu vaječníků či tlustého střeva.

Prvním příznakem je hmatatelná bulka v oblasti hrudníku. Následuje změna velikosti a tvaru mužského prsu, vředy na kůži, výměšek z bradavky a vpáčená bradavka. Příznakem mohou být také vyrážky na bradavce a jejím okolí.

Prevence a včasná diagnóza nádoru je u mužů důležitější než u žen. Protože je to vzácný typ nádoru, jeho výzkum a léčba jsou v plenkách, lékaři mají s tímto tumorem málo zkušeností. Většinou se léčí podobně jako u žen.

"Bulku v prsu jsem ignoroval. Přítelkyně mě donutila jít k lékaři, a tam mi řekli, že mám rakovinu prsu. Byl jsem v šoku. Jsem nejmladší případ v Británii," tvrdil deníku Sun čtyřiadvacetiletý Nicky Avery, jemuž lékaři odňali celou bradavku a kus prsa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám