Hlavní obsah

Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech svému nepříteli

Vnímejme staré lidové moudrosti, vycházejí z dlouholetých zkušenností, je v nich pravda. Vědecké týmy, které se zabývají zdravím tyto moudrosti potvrzují. Snídat patří ke zdravému životu. To je hlavní závěr finské vědecké studie, jejíž výsledky zveřejnila německá společnost pro dietetiku v Bad Aachemu.

Článek

Dlouhodobé sledování 5500 mladých lidí i jejich rodičů prokázalo, že ti, kdo vynechávají snídaně, mají sklon častěji sahat k různým nezdravým svačinám, ale také k alkoholu a cigaretám. Dosahují nižšího vzdělání a v produktivním věku si hůře shánějí práci. Rozhodující je v tomto směru příklad rodičů. Děti rodičů, kteří nesnídají, mají tendenci tento zlozvyk napodobovat a rovněž žít nezdravě, tvrdí vedoucí výzkumného týmu Anna Keski-Rahkonenová.

"Je zřejmé, že jedinci, kteří vynechávají snídani, se všeobecně méně starají o své zdraví," řekla Anna Rahkonenová. "Děti, které snídají, mají více energie, a tím se vylepšuje schopnost jejich koncentrace při školní výuce," vysvětlila Rahkonenová fakt, proč snídající děti to dotáhnou v životě dál.

Snídat je tedy samo o sobě zdravější než nesnídat. To ostatně tvrdí i lidová moudrost - snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech svému nepříteli. Že najíst se je třeba ráno před pracovním dnem, zatímco živiny večeře už se nespotřebují a uloží se do tukových zásob, věděly už naše prababičky. Kdo chce ale navíc ještě snídat vyloženě zdravě, měl by podle poznatků finských vědců zařazovat na svůj jídelníček zejména rostlinnou stravu s množstvím vláknin a celozrnných produktů. Vedle této známé"babičkovské" stravy - zeleniny, rostlinných tuků a obilných vloček doporučují odborníci již ke snídani také ryby, zvláště mořské. Vhodný je prý i rosbíf a ementálský sýr. Proč však studie doporučuje právě tuto úpravu hovězího a tento typ sýra už agentury neuvádějí. Kávu ani čaj vědci příliš nedoporučují, pít bychom podle nich měli zejména ovocné šťávy a minerální vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobrý start do nového dne umožní snídaně

Pokud budeme pravidelně snídat, přinese nám to řadu výhod. Když organismu dodáme po nočním půstu energii, nebude jí k obědu a k večeři tolik potřebovat....

Výběr článků

Načítám