Hlavní obsah

Pro mnohočetný myelom platí, čím dřív se odhalí, tím lépe

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zkušeností víme, že nemocní s mnočetným myelomem, zhoubným onemocněním krve, přicházejí k odborníkovi často pozdě. Není to vina pacienta, může se stát a stává se, že je diagnostikována, a tedy i léčena jiná choroba.

Článek

Výskyt této choroby není totiž v populaci častý a může se dokonce zdát, že nepotřebuje takovou pozornost, jako mají třeba kardiovaskulární onemocnění či cukrovka. Onemocnění je ale zákeřné a jeho průběh je velmi individuální, proto nelze podceňovat dobrou informovanost lékařů, pacientů i jejich blízkých.

Rozhoduje stanovení diagnózy

"Pro dobrý průběh léčby je velmi důležité, aby pacient přišel včas. To znamená ještě předtím, než dojde k závažným poškozením organismu. Nejčastějšími obtížemi, kterými nemocný trpí, jsou bolesti, zlomeniny páteře či kostí, chudokrevnost a potíže, které z ní vyplývají. Téměř 80 procent nemocných trpí právě bolestí a častými zlomeninami," uvádí prof. MUDr. Roman Hájek, CSc., z Interní hematoonkologické kliniky v Brně. "Už jsem zažil, že člověk udělal třeba klik a zlomil si klíček. Prostě kost se zlomí v podstatě bez zjevné příčiny. Někdy jsou to zase stěhovavé bolesti, které pacienta přivedou na revmatologii a nemocný se léčí na revmatismus. Mnohdy k nám pacienta přivede pouhá náhoda. Stává se, že se pacient chystá na nějakou operaci a laboratorní výsledky zjistí vysoké hodnoty bílkoviny v krvi, k tomu má zvýšenou sedimentaci a když se k tomu přidají bolesti a zlomeniny, měl by mít každý lékař jasno," dodává prof. Hájek.

Problém se správným určením diagnózy tkví hlavně v tom, že praktický lékař, někdy ani odborník vůbec nepomyslí na to, že příčinou obtíží by mohl být mnohočetný myelom. Toho by si měli být vědomi nejen lékaři, ale je třeba informovat také laiky, protože i pacient má cítit zodpovědnost za své zdraví a může si některá vyšetření vyžádat.

Léčba není stejná

Cílem terapie samozřejmě je, aby se zlepšil stav pacienta, odstranily příznaky onemocnění a navodilo dlouhodobé období klidu. I když onemocnění nelze dostupnými léčebnými postupy zcela vyléčit, dají se jeho příznaky účinně potlačit. K tomu se používá chemoterapie a radioterapie. Pokud jsou dávky chemoterapie vysoké, zakončují se transplantací kostní dřeně. Šance nemocných zvyšují i nové léky, které jsou mimořádně účinné.

"Každý pacient je ale jiný a potřebuje i různou léčbu. Proto se třeba pro starší nemocné používá léčba méně agresívní, která nemocným přináší menší zátěž a současně lepší kvalitu života. Pro všechny nemocné však platí, že čím dřív se léčení zahájí, tím lépe. Za klíčové považuji zahájit léčbu před vznikem závažného poškození, např. zlomeniny obratle či nevratného poškození ledvin. Nemocní s mnohočetným myelomem dnes dokáží žít řadu let v klidovém období. Je velký rozdíl mezi životem bez omezení a životem se zásadním zhoršením kvality díky nevratným poškozením," vysvětluje prof. Hájek.

Se zákazy šetříme

Stává se, že mnohdy jsou odborníci dokonce k nemocným benevolentnější než vlastní rodina. Někteří z pacientů třeba kouří. "Nikdy bych v této situaci netrval na tom, aby pacient současně musel přestat kouřit. Už sama nemoc je velmi stresující a jeden z faktorů, který v léčení hodně pomáhá, je pohoda. Nebudu ho tedy zbytečně vystavovat dalšímu stresu.

Podobná opatření se týkají stravování. Jestliže má nemocný také postižené ledviny, tak mu navrhneme vhodnou dietu. Jinak ale má každý jíst to, na co má chuť, co má rád a hlavně ho do ničeho nemáme nutit. Dokonce můj kolega z Los Angeles doporučuje nemocným dopřát si červené víno, čokoládu a co nejvíce relaxovat," vysvětluje profesor Hájek.

Je také ideální, pokud nemocný zůstane aktivní a sportuje. Doporučuje se třeba plavání, jízda na kole. Důležité je pouze nezvedat nic těžkého, protože onemocnění má vliv na stav kostí, kostra je křehká a snadno se láme.

Informace
Základní informace o nemoci, její léčbě, tipy, jak lépe zvládnout její průběh, získáme na www.myelom.cz. Je zde také seznam specializovaných pracovišť a zájemci si mohou stáhnout informační brožurky. Součástí webových stránek je i internetová poradna, kde dotazy zodpovídají odborníci hematoonkologové. Další možností je Klub pacientů s mnohočetným myelomem. Jeho členy se mohou stát také příbuzní, známí, lékaři či lidé, kteří mají chuť v jeho činnosti pomoci. Rady můžeme také získat na čísle 532 233 551, a to v pracovní dny v době od 8.00 do 15.00 hodin. Pacientská linka byla zřízena při specializovaném pracovišti Interní hematoonkologické kliniky FN v Brně.

Co znamená diagnóza mnohočetný myelom

** Jde o složité onemocnění, které je způsobené bujením nádorově změněných buněk v kostní dřeni (plazmatických buněk). Je to druhé nejčastější zhoubné onemocnění krve.

** Zatím se prokázalo, že nejde o nemoc přenosnou, nakažlivou a dědičnou.

** Příznaky onemocnění jsou bolesti kostí, chudokrevnost, časté infekce a u některých nemocných také nedostatečná funkce ledvin.

** Onemocnění odhalí rtg kostí, vyšetření monoklonárního imunoglobulinu v krvi a v moči.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva onkologické léky roku startují

Pamětníci marně přemýšlejí, kdy se něco podobného stalo naposledy. Představitelé Food and Drugs Administration, která schvaluje všechny léky pro USA,...

Rakovinu krve značí i bolest v kostech

Bolest v kostech, která se stěhuje, a časté zlomeniny kostí mohou být varovným signálem mnohačetného myelomu, tedy nevyléčitelného rakovinového onemocnění...

Výběr článků

Načítám