Hlavní obsah

Češi patří k nejtlustším v Evropě

Právo, Václav Pergl

Česko a Slovensko patří spolu s Británií, Řeckem, Maďarskem a Lucemburskem do skupiny evropských zemí, kde trpí obezitou nebo nadváhou více než polovina dospělých.

Článek

Tuto zprávu s odvoláním na britské ministerstvo zdravotnictví ve středu zveřejnila agentura AFP.

"Opravdu je tomu tak. A bohužel počty obézních v České republice stále rostou," řekl Právu v úterý hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Nadváhu má 52 % dospělých

V ČR už podle údajů z loňského roku má nadváhu 52 procent dospělé populace a z toho 17 procent je obézních. Je to o tři procenta víc než před pěti lety. Dvacet procent dětí do 12 let má nadváhu nebo obezitu, což je o devět procent víc než před pěti lety. Změnit nedobrý stav chce Národní rada pro obezitu. Má připravit program ke snížení počtu obézních v ČR.

Léčba obezity ročně stojí desítky miliard

Přední český obezitolog, profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, odhaduje, že léčba nemocí, na nichž se obezita podílí, stojí ročně desítky miliard korun.

"Obezita jde ruku v ruce s cukrovkou, jejíž výskyt u silných lidí je téměř čtyřnásobný. Obézní mají i třikrát častěji nemocné srdíčko a cévy než lidé s normální váhou. Jsou také častěji vystaveni infarktu a mrtvici. Velkým rizikovým faktorem je vysoký krevní tlak, ale i degenerativní onemocnění kloubů," soudí prof. Svačina.

Málo pohybu, mnoho tuků

Dodává, že Češi se málo pohybují, všude, kam se dá, jezdí autem a opět se vracejí k tradičním jídlům, která jsou založená na živočišných tucích.

"Pokud nezastavíme růst nadváhy a obezity v české populaci, bude to do budoucna vážný nejen zdravotní, ale i ekonomický a etický problém," řekla již dříve Právu doktorka Marie Kunešová, předsedkyně České obezitologické společnosti. Podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se sídlem v Paříži, v Británii je obézních 23 procent dospělých, v Německu 12, ve Francii 9 a v Itálii 8 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám