Hlavní obsah

Vodní dýmky škodí stejně jako cigarety

Novinky, Famous

Vodní dýmky jsou oblíbené u mládeže zvláště v čajovnách a klubech. Jenže i kuřáci této blízkovýchodní speciality by měli vzít na vědomí zdravotní rizika této činnosti. Podle odborníků si totiž kuřáci vodních dýmek zahrávají se zdravím stejně jako kuřáci cigaret.

Článek

Doktor Christopher Loffredo z Georgetown University tvrdí, že kouření vodní dýmky po dobu 30 až 60 minut se vyrovná vykouření celé krabičky cigaret. "Lidé, kteří kouří vodní dýmku, netuší, že po hodině užívání do sebe dostanou tolik jedů a škodlivin, co obsahuje krabička cigaret. Ve vodních dýmkách se totiž užívá velmi koncentrovaný a čistý tabák," tvrdí Loffredo.

Ačkoli jsou oblíbené vodní dýmky především na Blízkém východě, mladá generace ze Západu si je oblíbila rovněž. Experti však tvrdí, že to může mít fatální následky. Chromozomální poruchy v buňkách úst a krku jsou při kouření vodní dýmky stejné, jako při kouření cigaret.

"Lidé věří, že voda zachytí škodlivé látky, ale není to pravda. Při kouření vodní dýmky se do těla dostává obrovské množství nikotinu, oxidu uhelnatého a těžkých jedů. Ano, množství ve vodě rozpustných jedů se skutečně zachytí ve vodě, ale například dehet plný karcinogenních látek tam nezůstává a je vdechován," zdůraznil doktor Loffredo.

Podle expertů jsou vodní dýmky vlastně škodlivější, jejich kuřáci totiž vdechují chladný kouř, který se dostává hlouběji do plic a působí zde vážná poškození.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření přispívá ke vzniku chlupatého jazyku

Chlupatý jazyk může být sice neškodný, ale příliš hezky nevypadá. Němečtí vědci nyní navíc zjistili, že jej může u mužů způsobit kouření. Černý chlupatý jazyk...

Výběr článků

Načítám