Také několik předchozích studií potvrdilo, že pojídáním košťálové zeleniny lze snížit riziko onemocnění rakovinou prsu. Kupříkladu brokolice, kapustová růžička, květák a zelí mají protirakovinné účinky. Odborníci však nyní sledovali především kysané zelí, které dodává tělu také řadu vitaminů.

Kysané zelí je oblíbené především v Německu, Polsku, Česku a také na Slovensku. Američtí odborníci si právě u polských imigrantek všimli, že u nich v USA během několika generací prudce vzrůstá počet případů s rakovinou prsu. Domácí strava bohatá na kysané zelí je chrání, naopak po imigraci jídelníček hostitelské země pak ovlivní růst počtu onemocnění rakovinou.

"Důležité je, aby kysané zelí dostávaly dívky v období dospívání. Pak jsou chráněny i v dospělosti. Ale pojídáním těchto potravin se mohou chránit i starší ženy," míní doktorka Dorothy Pathaková z Michigan State University.

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu B, B 12, C, K. Také obsahuje kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mnoho dalších vitamínů a minerálních látek, které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu.