Tajemství mládí spočívá ve zdravé DNA buněk

Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě, který není v těle ukládán do zásoby v dostatečném množství. Kyselina listová je nepostradatelná pro syntézu nukleových kyselin, které umožňují bezchybné dělení buněk a jejich reprodukci. Má tedy zásadní vliv na tvorbu desoxyribonukleové kyseliny (DNA), která je nositelkou naší genetické informace. Bez vlivu vitamínu B9 se v našem organismu reprodukují buňky s některými vadami. Tak se projevuje jejich stárnutí. Naproti tomu s dostatkem kyseliny listové vznikají buňky objektivně mladší. Proto je tato látka často označována jako "vitamín života".

Příjem kyseliny listové je obzvláště důležitý v době těhotenství a následně i v období kojení. Nedostatek kyseliny listové se totiž může projevit vrozenými vadami novorozenců. Za klíčové se považují první měsíc před otěhotněním a první tři měsíce těhotenství.

Kyselinu listovou najdeme především v zelenině a ovoci - zvláště bohaté na tuto látku jsou zelí, rajčata, špenát nebo brokolice, kapusta, chřest, pomeranče nebo výrobky z celozrnné mouky. Důležité je, že zeleninu či ovoce bychom měli jíst čerstvé - při tepelné úpravě se totiž kyselina listová ztrácí. Potřebná denní dávka je přibližně 400 mikrogramů tohoto vitamínu.

Jaká pozornost je kyselině věnována ve vyspělých zemích?

Odpovídá primářka Ústavu biologie a lékařské genetiky Univerzity Karlovy v Praze - 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole - MUDr. Markéta Havlovicová.

V USA, Kanadě a mnoha vyspělých evropských zemích je kyselině listové věnována značná pozornost vědců a lékařů. Intenzivně se zde pracuje na snížení výskytu případů vrozených vad způsobených nedostatkem tohoto vitamínu (jmenujme např. prestižní americkou Food and Drug Administration - www.fda.gov). Řada mezinárodních institucí se podílí na propagaci příznivých zdravotních účinků kyseliny listové na náš organismus. Pro více informací doporučuji například internetové stránky: www.folicacidnow.net