Hlavní obsah

Ženská emancipace pomáhá v boji se závislostmi

Ženská emancipace se pozitivně projeví ve snížení počtu žen, které jsou závislé na návykových látkách. Díky tomu, že jsou ženy samostatnější a postarají se samy o sebe, dokážou se také lépe vyrovnat se složitými životními situacemi a nebudou je řešit únikem k alkoholu, sedativům či jiným drogám. Tvrdí to primář oddělení pro léčbu závislostí žen psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích Václav Dvořák.

Článek

Podle něj přibývá žen, které jsou schopny vidět svou situaci reálně, přizpůsobit se jí a zvládnout ji. Dřív stály spíš v pozadí, o situaci rozhodoval někdo jiný. Mění se i přístup společnosti. Nedívá se na ně například skrz prsty proto, pokud zůstanou svobodné do vyššího věku. "Z hlediska problému (závislosti) je to pozitivita. Pro ženy je to vysvobození. Obávám se, že většina mužů se mnou ale souhlasit nebude," uvedl primář.

Nabytá rovnost ale některým ženám naopak život komplikuje a například k závislosti na alkoholu je může dohnat. Podle primáře jsou totiž ženy od přírody schopny podřídit se a odjakživa hledají silnějšího partnera. "Ženy jsou čím dál tím schopnější. Dokáží se čím dál tím víc prosazovat. Všude. Paradoxně se jim proto mnohem hůř naplňuje jejich vnitřní představa. Partnerů, kteří splňují tato kritéria (jsou silnější než ony), je na trhu čím dál tím míň. Prapůvodní představa se tedy ženám nedaří naplnit," dodal primář.

Počty pacientek, které jsou například závislé na alkoholu, v posledních letech podle něj stagnují či dokonce začínají klesat. Mění se pomalu ale jejich zvyklosti. Ženy dříve propadaly spíše vínu, které pily v soukromí. Nyní přibývá závislých na tvrdém alkoholu. Ženy také mnohem častěji než dříve navštěvují bary a restaurace a pijí na veřejnosti.

Primář míní, že stav se začíná měnit k lepšímu i díky změnám ve vnímání návykových látek. Zatímco dříve za ně společnost považovala jen drogy, nyní k nim řadí i alkohol, tabákové výrobky či sedativa.

Reklama

Související články

Když mé dítě bere drogy

Drogy - jeden z největších strašáků rodičů dospívajících dětí. Alkohol a cigarety paradoxně nejsou problém, děti je poprvé nejčastěji okusí přímo z rukou svých...

Výběr článků

Načítám