Šťáva z jablek obsahuje vysoké množství fenolických látek, které v těle člověka fungují jako antioxidanty. Tyto sloučeniny omezují vliv volných radikálů poškozujících buňky a tkáně. Působením volných radikálů může dojít k poškození cév, a to zase může vést k mrtvici či infarktu. Pokud naruší radikály buněčné jádro, může vzniknout nádorová buňka.

"Dosavadní výzkumy předpokládají, že pomocí fenolických látek lze chránit tělo před mnoha chorobami. A my teď sledujeme, jak tyto látky zařadit do naší stravy. Všimli jsme si, že fenolických sloučenin obsahují více moštová než klasická jablka, takže sledujeme právě tyto druhy ovoce," míní doktorka Serena Marksová, která účinky moštu na lidský organizmus zkoumá.

Podklady jejího bádání zajímají především výrobce moštu, ti by se napříště měli zaměřit na zpracování takových druhů ovoce, které je fenolickými látkami doslova nabito.