Hlavní obsah

Nový způsob hubnutí: Intuitivní stravování

Novinky, Famous

Intuitivní stravování patří mezi žhavé novinky dietologů. Přišli s tímto způsobem příjmu potravy a tvrdí, že je to jedna z nejúčinnějších metod shazování nadbytečných kilogramů. Ženy se při této dietě naučí poslouchat své pocity hladu a sytosti, naopak začnou ignorovat emoce a situace vedoucí k přejídání.

Článek

Docentka psychologie Tracy Tylková z Ohio State University tvrdí, že většina žen začne držet dietu jakmile je nespokojená se svou postavou. Pokud ženy poslouchají své tělo a rozumí mu, jejich Body Mass Index je nižší a nadváha menší než u žen, které se stravují mechanicky.

"Je tomu skutečně tak, obézní ženy jsou v naprosté většině ty, které svému tělu neumějí naslouchat. Naopak ty, které vnímají dobře pocity hladu a sytosti, mají váhu pod kontrolou," tvrdí Tylková.

Psychologové z Ohio State University navíc prokázali, že ženy spokojené s postavou se stravují zdravěji než ty nespokojené. "Je to začarovaný kruh. Pokud se žena stravuje intuitivně, bývá často méně zaměřená na své tělo, to je také štíhlejší. Naopak ty upjaté a se sebou nespokojené své tělo poslouchat neumějí a také přibírají na váze," dodala Tylková.

Princip intuitivního příjmu potravy stojí na třech bodech. Bezpodmínečně se najíst kdykoli tělo ohlásí hlad a jíst skutečně to, co tělo vyžaduje. Jíst se musí pro fyzické potřeby, nikdy ne kvůli emocionálnímu stavu, například při nervozitě. Člověk musí především poslouchat a důvěřovat vnitřním pocitům hladu a plnosti, jíst tedy, pokud tělo hlásí hlad a přestat, když je syté.

Reklama

Související články

Veganství vede ke smrtelným chorobám

Přísná vegetariánská dieta může být pro člověka životu nebezpečná. Odborníci tvrdí, že zvláště Indové dodržující extremní rostlinnou stravu mají v těle...

Co nevíte o melounech

"Meloun je ideální potravina pro letní dny. Obsahuje vysoké procento vody, takže nejen příjemně osvěží, ale dodá tělu i potřebné tekutiny," tvrdí Tamara...

Výběr článků

Načítám