Hlavní obsah

Bolestivá menstruace může potrápit

Novinky, Dana Sokolová

Poruchy menstruačního cyklu jsou u žen poměrně časté. U 30 až 50% žen je menstruace spojená s bolestí, nepříjemným tlakem v podbřišku. Bolest je různé intenzity, od mírné nevůle až po silné křeče v podbřišku, vystřelující do zad či nohou. U některých žen je bolest provázena nechutenstvím, zvracením, bolestmi hlavy, průjmem, mdlobami. Obtíže nastupují asi den před menstruací a vrcholu dosahují v prvních 24 hodinách krvácení.

Článek

Menstruační cyklus je pravidelně se opakující děj u žen v období plodnosti. Cyklus trvá 25-35 dnů. Končí krvácením, při kterém spolu s krví odchází z těla sliznice z dělohy, původně připravená na příjem oplodněného vajíčka. Krvácení trvá v průměru 5 dnů a ztráta je 35-80 ml nesražené krve. Za silnou menstruaci se označuje krvácení, kdy krevní ztráta přesahuje 80 ml.

Nejčastější příčiny

  • Děložní myomy

Myom je termín pro svalový uzel. Někdy mívá rozměr hrášku, jindy nakyne do velikosti pěsti až velkého míče. Může růst směrem ven - potom utlačuje okolní orgány, nejčastěji tlusté střevo a močový měchýř, nebo dovnitř do dutiny děložní. V tom případě způsobuje silné nebo nepravidelné krvácení. Tento svalový útvar souvisí s hormonální hladinou, a tak hojně roste v těhotenství, po němž se zase stáhne, a téměř zaniká po přechodu, kdy už nemá hormonální výživu. Přestože v nás tato "boule v břiše" vyvolává nepříjemné myšlenky na zhoubný nádor, není nebezpečná. Zvlášť myomy, které jsou pod sliznicí dělohy a deformují její dutinu, se mohou projevovat nepříjemně silným a bolestivým menstruačním krvácením. Zde je namístě absolvovat ultrazvukové vyšetření vaginální sondou a dále hysteroskopické vyšetření. V takovém případě může lékař elektrickou kličkou myom postupně okrájet, zmenšit a vyjmout z děložní dutiny.

  • Hormonální cysty na vaječníku

Tyto bubliny vyplněné tekutinou mohou mít souvislost s menstruací, ale nemusí. Taková hormonální cysta vznikne, když z nějakého důvodu v našem těle nenastane ovulace, což ale nemáte šanci zpozorovat. Tehdy se v mnoha případech vytvoří na vašem vaječníku "bambule", která obvykle bolí nebo tlačí. A pak vás jednou zničehonic přepadne prudká křeč. Než se však zmůžete na nějakou akci, cysta může prasknout. Tekutina, kterou obsahovala, se většinou vstřebá, je-li však cysta velká, podráždí pobřišnici často natolik, že začnete i krvácet. Pak nejspíš skončíte na operačním stole.

  • Endometrióza

Velmi časté gynekologické onemocnění. Jeho podstata je podivná. Buňky děložní sliznice, které se během menstruace odlučují a odcházejí z těla ven, proplouvají většinou vejcovodem z dělohy někam jinam. Jejich ložiska se nejčastěji usadí na vaječníku nebo na blanách pokrývajících přední a zadní stěnu děložní. Oněch pár turistických buněk podléhá však stejným změnám jako sliznice v děloze, to znamená, že také pravidelně krvácejí. V jejich případě ovšem krev neodtéká přirozenou cestou pochvou ven, ale hromadí se a rozkládá v cystách, které vzniknou v těle. Intenzivnější bolest pak ženy pociťují při menstruaci a pohlavním styku. Endometriózu spolehlivě určí pouze laparoskopické vyšetření. Ložiska odstraní lékaři pomocí laseru nebo hormonální léčbou. 

  • Křečové žíly v závěsném aparátu

Děloha drží vazy. Nejširší vaz protkávají hlavní cévy a nervy. Na nich mohou probíhat stejné změny jako v dolních končetinách. Pokud zduří, vzniknou varixy neboli křečové žíly. Bolest vyprovokuje pak větší prokrvení malé pánve hlavně při pohlavním styku či před menstruací. Křečové žíly v břiše nelze ovšem vyoperovat jako ty na nohou. Od bolesti trochu odpomůže hormonální antikoncepce nebo léky podporující posílení žilní stěny.

  • Srůsty v malé pánvi

Vznikají nejčastěji po operacích slepého střeva, vejcovodů a vaječníků. Srůsty může mít i ta z nás, která prodělala zánět ženských orgánů, o kterém třeba ani neví. Někdy ho totiž neprovází výtok ani bolesti. Srůsty, způsobující i neplodnost, jsou odhalitelné jen laparoskopickým vyšetřením.

  • Mimoděložní těhotenství

Pozná se různou intenzitou bolesti a tím, že místo menstruace přichází pouze "špinění". Podezření může potvrdit jenom odběr krve. Hladina těhotenských hormonů je v ní sice pozitivní, ale gynekolog nenajde ultrazvukem v děloze žádný plod. V takovém případě následuje laparoskopické vyšetření, které určí, zda se vajíčko usadilo ve vejcovodu, vaječníku nebo na břišní stěně. Plod uhnízděný mimo dělohu se většinou okamžitě operativně odstraňuje, protože může ohrožovat život ženy.

Jak silnou menstruaci ovlivnit?

Úprava životního stylu, změna prostředí, léčebný tělocvik, psychoterapie - to vše jsou zásahy, které vám lékař může zprvu doporučit, ale jsou účinné jen částečně. Okamžitou úlevu může přinést přiložení horkého termoforu na podbřišek. Často jsou bolesti tak silné, že se neobejdete bez prášků. Běžně dostupným a účinným lékem je Ibalgin. Je vhodné ho podávat 1-2 dny před očekávanou menstruací. Pokud jej užijete až ve chvíli, kdy bolestmi nemůžete "vydržet", úleva by  se měla dostavit přibližně za půl hodiny. Váš gynekolog vám při výběru vhodných léků určitě pomůže.

Jednou z možností je aplikace hormonů - gestagenů - ve druhé polovině cyklu.

Dále je všeobecně známé působení kombinované hormonální antikoncepce. Antikoncepční tablety nejenom chrání před nechtěným těhotenstvím, ale současně se cyklus stává pravidelným, krvácení i bolesti při menstruaci se minimalizují. Antikoncepční přípravky  blokují uvolnění vajíčka z vaječníku, děložní sliznice se zmenšuje a oslabuje a bolesti při menstruaci se spolehlivě ztrácejí.

Bolestivá menstruace je velice často spojená s únavou a špatnou náladou. Určitě se svými problémy svěřte svému gynekologovi, zajisté najde pro vás to nejlepší řešení, jak se bolestivé menstruace zbavit.

Reklama

Související témata:

Související články

V plodných dnech jsou ženy nejkrásnější

Výsledky vědeckého týmu z pražské Karlovy univerzity ve spolupráci s experty z britského Newcastlu přišli na to, že tváře žen jsou nejkrásnější v plodné fázi...

Třetina žen by se úplně vzdala menstruace

Mnohé ženy by si přály menstruovat maximálně jednou za čtvrt roku. Třetina by se pak menstruace zřekla úplně. Důvodem jsou především tělesné a psychické obtíže...

Výběr článků

Načítám