Novým trendem je, že tyto řetězce oslovují odborníky na zdravou výživu a konzultují s nimi nabídku svých jídel. Zajímají je stravovací návyky české populace a přizpůsobují se jí.

Nicméně stále velká část populace navštěvuje tyto podniky právě kvůli tradičním pochoutkám, které však nemají se zdravou výživou nic společného.

Podle Tamary Starnovské  z Fóra zdravé výživy by člověk, který si dal ve fast foodu tučný pokrm,  pak už celý den měl jíst jen zeleninu a ovoce, které doplní jogurtem či kouskem libového drůbežího masa.

"Přestože ve fast foodech jsou u jídel uváděny energetické hodnoty, neměli byste zapomínat, že to platí pro stogramové porce. Běžné porce jsou větší - a tedy i energeticky bohatší. Nabídkou výhodných porcí jsou lidé jakoby nuceni jíst více - když si připlatí deset procent, dostanou o polovinu větší porci", doplňuje Starnovská.