Čím vyššího bodového ohodnocení dosáhnete, tím vyšší je pravděpodobnost, že vás v následujících dvaceti letech postihne demence. Vědci věří, že lidé v nejrizikovější skupině budou mít možnost učinit nezbytné změny životního stylu důležité ke snížení rizika nemoci, cituje autorku studie, švédskou neuroložku Miiu Kivipeltovou z Karolinska University Hospital, britský Daily Mail.

Test, který má sedmdesáti procentní přesnost, označují světoví experti "za pozoruhodný". "Otevírá to možnosti prevence," shodují se psychiatři. Žádná podobná metoda doposud nebyla k dispozici, vyjma genetického testu, který určoval pravděpodobnost onemocnění v závislosti na fyzické kondici člověka.

Obecně lze podle vědců říct, že obézním lidem a pacientům s vysokým tlakem nebo cholesterolem hrozí až dvakrát vyšší riziko rozvoje demence. Pokud se spojí všechny tři stavy dohromady, zvýší se riziko až šestkrát.

Zdravá dieta, kterou lze snížit rizikové faktory vedoucí k demenci, by měla být složená z minimálního množství nasycených tuků a soli, naopak by měla obsahovat vysoké množství potravin s vitamínem B, omega3 kyselinami a zinkem. Tyto látky obsahuje například rybí maso, bílé maso, hnědá rýže, ovoce či vejce.