Hlavní obsah

Cestovní nevolnost může postihnout lidi i zvířata

Cestování na prázdniny může být nepříjemným startem k jinak příjemným dnům volna: řada lidí trpí v autě, letadle, vlaku či na lodi cestovní nevolností, takzvanou kinetózou. Projevuje se bolestí hlavy, zíváním, závratí, sliněním, studeným potem, nevolností, případně zvracením a může postihnout nejen lidi, ale i psy, kočky, koně či opice.

Článek

Podle doporučení lékařů by lidé z obav, že jim bude špatně, neměli cestovat nalačno. Asi hodinu před odjezdem by si cestovatelé měli dát slané pečivo nebo jablko a během cesty by měli jíst po malých dávkách. Při výběru občerstvení je lépe vyhnout se plynotvorné stravě a šumivým nápojům. Nevhodná jsou také jídla tučná a těžko stravitelná. Osvědčilo se pití chlazené ovocné šťávy. Od potíží pomáhají i speciální léky proti kinetóze.

U dětí je možno ovlivnit rozvoj obtíží i psychicky. Rodiče by je neměli dopředu strašit tím, že jim zase bude na cestě špatně. Pokud vypravují dítě na samostatnou cestu autobusem, měli by ho posadit dopředu blízko řidiče, aby si dítě včas řeklo o zastavení.

Pokud rodiče cestují s dítětem společně autem, měli by dělat častější zastávky, aby se dítě nadýchalo čerstvého vzduchu, a měli by potomka při jízdě něčím zaměstnat. Některé rodiny si zpívají, jiné hrají třeba slovní fotbal. Stačí ale i obyčejné popovídání si. To vše může pomoci k tomu, že dítě na nevolnost zapomene.

Reklama

Související články

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

PRÁVO: Jak si užít prázdniny za málo peněz

Studenty, kteří vyrážejí o prázdninách na vlastní pěst do zahraničí a chtějí ušetřit, mohou zaujmout všudemožně inzerované nabídky letenek za 190 či 300 korun...

Výběr článků

Načítám