Hlavní obsah

Rovnátka potřebuje čím dál více lidí

Přibližně 85 procent lidí má nějakou vadu chrupu, kterou mohou vyřešit zubní rovnátka. Podle předsedy České ortodontické společnosti Jiřího Petra zhruba 15 procent lidí má těžší vady, které by si léčbu rovnátky opravdu zasloužily.

Článek

Člověk dědí velikost čelisti i zubů a také jejich polohu. Někdy zdědí čelist po jednom z rodičů a zuby po druhém. Nejčastější vadou je proto stěsnání zubů a předkus. Tyto vady jsou spíše estetické, protože sama nevhodná poloha zubu jeho zdraví neovlivňuje. Dříve se spíše zdůrazňovalo zdravotní hledisko, ale neprokázalo se, že křivé zuby jsou kazivější.

Ortodontisté, kteří se nepravidelnostmi chrupu zabývají, většinou léčbu zahajují v době, kdy se dětem začnou prořezávat stálé zuby. Někdy je třeba s léčbou počkat na dobu, kdy vývoj chrupu pokročí. Zatímco před revolucí se lékaři soustředili především na děti školního věku, nyní často léčí dospívající mládež. Podle Petra nejsou v současnosti zvláštností ani starší pacienti. Zpravidla jsou ve věku od 20 do 30 let, ale nechybějí ani lidé, kteří se pro rovnátka rozhodli kolem padesátky. Nejstaršímu klientovi bylo dokonce 70 let.

Starší populace si pamatuje růžová rovnátka s drátky, která se nosila na noc. Snímatelná rovnátka sice ještě existují, ale mají různé barvy. V současnosti se nejčastěji používají u mladších pacientů jako příprava na zahájení kvalitnější léčby fixním aparátem. Podle Petra se dříve účinnost snímacích rovnátek přeceňovala, zejména proto, že nebyly k dispozici lepší. Fixní rovnátka, která jsou nyní standardními léčebnými prostředky, působí na chrup nepřetržitě a mají i vhodnější technické parametry.

Zdravotní pojišťovny na rovnátka pouze přispívají

Ortodoncie řeší esteticko-funkční vady a zdravotní pojišťovny na rovnátka pouze přispívají. Hradí práci lékaře, ale ne použitý materiál. Snímatelné rovnátko stojí od několika set do tisíců korun. Dvou až tříletá léčba fixním rovnátkem přijde na tisíce až desetitisíce korun. Pacienti a jejich rodiny se v mnohem větší míře podílejí na rozhodování o tom, co a kdy léčit. Samozřejmě mladé dívky dbají o svůj vzhled více než chlapci. Kluci mají většinou pocit, že na tom, zda mají křivé zuby, příliš nezáleží, a po letech třeba změní názor.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce....

Výběr článků

Načítám