Hlavní obsah

Cílená biologická léčba dává naději lidem s rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z 12 českých mužů zemře na rakovinu plic, stejný osud stihne i každou třicátou ženu. Ročně onemocní rakovinou plic v České republice 5000 lidí. Dosavadní léčebné výsledky jsou spíše skličující a naději dává pacientům nová cílená biologická léčba. Není však vhodná ve všech případech a i ona jim často může prodloužit život jen o několik měsíců.

Článek

Osmdesát procent karcinomů plic patří mezi takzvané nemalobuněčné nádory, které lze léčit cílenou biologickou léčbu. Nyní se v časném stádiu pacienti operují, v dalším jsou ozařováni. U pacientů, u nichž už vznikly metastázy, přichází v úvahu jen chemoterapie. Stav se zlepší v první fázi jen u 20 až 35 procent nemocných. Kompletní vyléčení se podaří u dvou až pěti procent případů.

Podle odborníků byl karcinom plic ještě na počátku 20. století spíše vzácné onemocnění. Zhruba v 90 procentech případů je na vině kouření. Nemocní s rakovinou plic často umírají do několika měsíců, někdy i týdnů. Pokud je choroba zjištěna v časném stádiu, pět let od stanovení diagnózy přežije 60 procent pacientů. Tři čtvrtiny onemocnění jsou však zjištěny v době, kdy již vznikly vzdálené metastázy.

Lidé se bohužel většinou obracejí na lékaře pozdě. Mezi příznaky zhoubného bujení patří kašel, chrapot, opakované záněty plic a stopy krve v hlenu.

Biologická léčba pomáhá i u dalších zhoubných nádorů

Poznání molekulárních principů metastázování a buněčné komunikace přispělo k rozvoji cílené biologické léčby, která zasahuje klíčové struktury nádorové buňky a dokáže je usmrtit. Začíná se používat především u některých zhoubných nádorů prsu, tlustého střeva, nádorů v oblasti hlavy a krku, ledvin a nově také plic. Nenahrazuje chemoterapii, ale lze ji s ní kombinovat. Je však relativně drahá. Léky na jeden měsíc stojí zhruba 80 000 korun.

Podle lékaře Jiřího Pešiny, který zastupuje farmaceutickou firmu, je zatím nejmodernějším lékem v ČR léčeno několik desítek pacientů s rakovinou plic. Většinu léků v rámci klinické studie dodává výrobce.

Přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a Ústavu radiační onkologie nemocnice Na Bulovce Luboš Petruželka uvedl, že onkologická léčba spěje k individualizaci a za pomoci techniky mikročipů je možné v současnosti získat kompletní molekulární charakteristiku zhoubného nádoru. V blízké budoucnosti lze očekávat širší využití této metody pro klinickou praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu kůže lidé podceňují

Rakovina kůže roste závratným tempem. Je nejčastějším druhem zhoubného nádoru vůbec. Tvoří 25 % ze všech typů rakovin. Když se zachytí včas, bývá překvapivě...

Diagnóza rakovina

Žádná jiná diagnóza nevzbuzuje takový strach jako rakovina. Strach je u mnohých lidí natolik velký, že se obávají jít k lékaři. Včasné odhalení nemoci přitom...

Výběr článků

Načítám