Hlavní obsah

Na dovolenou bez menstruace

Právo, Jana Herodková

Ženy obvykle plánují svoji dovolenou s menstruačním kalendářem v ruce. Vybírají takový termín, kdy si jsou jisty, že to bude bez problému. Jsou to ale úplně zbytečné starosti, protože se vše dá zařídit k naprosté spokojenosti. Dnes už se totiž menstruace dá klidně oddálit nebo zcela vynechat.

Článek

Trendem je nepřetržité užívání

V současné době se na Západě doporučuje užívat antikoncepci nepřetržitě. Tablety se berou bez přestání v průběhu prázdnin, nebo ještě déle, tzn. šest i více měsíců každý den. Je to výhodné nejen pro ženy, které si chtějí užít letních měsíců, ale i pro ty, které mají nějaké zdravotní obtíže. Tento postup lékaři také doporučují při častých problémech s menstruací či jako vyloučení chyb při užívání antikoncepce.

"Je to způsob zcela bezpečný. Užívají se k tomu jednak pilulky monofázické a jednak náplasti. Není třeba mít nějaké obavy, je to postup dobře prověřený a vyzkoušený. Délku cyklu můžeme určovat samy tak, jak nám to vyhovuje. Pokud se cítíme dobře a nemáme žádné potíže, dají se pilulky užívat nonstop. Teprve když žena začne špinit, udělá si sedmidenní pauzu a pak pokračuje v užívání pilulek. Uživatelky hormonální antikoncepce by si také měly uvědomit, že stejně nemají přirozený cyklus menstruace," uvádí MUDr. Eva Mazánková, gynekoložka z Prahy.

Postup je jednoduchý

Když potřebujeme jenom vyřešit dovolenou, pak je situace zcela jednoduchá. Podobný režim užívání pilulek nemusíme ale používat pouze o dovolené, můžeme ho použít, kdykoli to potřebujeme. Stačí postupovat následujícím způsobem.

  • Když jsou v platíčku všechny tablety stejné

V tomto případě stačí vynechat obvyklou sedmidenní pauzu a pokračovat v užívání dalších jednadvaceti tablet. Krvácení se pak nedostaví. Teprve potom pilulky opět sedm dní neužíváme. To platí v případě dovolené, jinak samozřejmě můžeme pilulky užívat tak dlouho, dokud nám to bude vyhovovat.

  • Jestliže blistr obsahuje víc druhů pilulek

Jestliže platíčko obsahuje více druhů tablet (tj. u tablet fázovaných) je to poněkud složitější. Tehdy se vyplatí požádat gynekologa, aby nám předepsal přípravek stejného složení, jaké má několik posledních pilulek. Ty budeme užívat a po sedmidenní pauze se opět vrátíme k původnímu preparátu.

  • Antikoncepční náplast

Velmi jednoduchý je také postup při používání náplasti. Když má žena nalepenou třetí náplast, nedělá pauzu, ale prostě si nalepí další. Tak to může udělat třikrát po sobě. Nalepí tedy celkem devět náplastí, po dobu devíti týdnů také nemenstruuje.

  • Co dělat, když žena nepoužívá žádný prostředek

I v tomto případě se dá situace uspokojivě vyřešit. Žena by měla navštívit svého gynekologa a požádat o předepsání Norethisteronu. Užívá se dva až tři dny před očekávaným termínem menstruace, a to dvakrát denně jedna tabletka. Záleží už jen na uživatelce, jak dlouhé oddálení si přeje. Po stanovenou dobu pak užívá pilulky bez přerušení.

S antikoncepcí za hranice všedních dní

Ani v době dovolené se užívání antikoncepce samozřejmě nevyhneme. Každá žena dobře ví, že se pilulky mají užívat nejen každý den, ale také ve stejnou dobu. Jak to ale je, když cestujeme na jiné kontinenty. Přizpůsobit jejich užívání je třeba jen v případě, že místní čas od českého odchyluje o více než 12 hodin. Platí to také tehdy, když žena užívá kombinovanou pilulku, která obsahuje dvě složky - estrogen a gestagen.

 Letíme letadlem Pokud cestujeme na západ, např. do New Yorku, a jsme zvyklé užívat pilulku třeba ve 20 hodin. Časový posun je šest hodin, to znamená, že je v mezích 12hodinové časové rezervy, kterou na užívání pilulky ještě máme. Můžeme ji tedy klidně polknout ve stejnou dobu, jako jsme doma zvyklé.

Jestliže letíme na východ do Austrálie, třeba do Sydney, časový posun v tomto případě znamená plus devět hodin, i v tomto případě je to stále v toleranci dvanácti hodin. Proto i v Sydney dodržujeme užívání ve stejnou dobu jako v Česku.

Při letu proti času platí totéž, jako v ostatních případech pilulky se užívají podle plánu, tj. každých 24 hodin bez ohledu na časové pásmo.

Co nás nezaskočí

Průjem - na vstřebávání hormonů nemá vliv, protože se pilulka vstřebává v žaludku a dvanáctníku. Problémem může být pouze zrychlená pasáž střevní, kdy se nestačí vstřebat dostatečné množství hormonů. Pozná se to snadno, žena začne špinit. Správným řešením je pilulky nepřestat užívat.

Zvracení - jestliže žena začne zvracet do čtyř hodin po požití tabletky, pak je nezbytné vzít si novou. Jinak není třeba dělat si starosti.

Reklama

Související články

Ženy mají novou antikoncepci bez estrogenu

V České republice používá hormonální antikoncepci 36 procent žen v plodném věku, to je šestkrát více než v roce 1989. K jejímu rozšíření přispívá i stále...

Kdy je čas změnit antikoncepci

V současné době užívá antikoncepci většina žen. Některé z nich ale nevědí, že má nejen zabránit otěhotnění, ale také omezit menstruační obtíže, zlepšit kvalitu...

Výběr článků

Načítám