Hlavní obsah

Průjem postihne na dovolené v cizině každého druhého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průjem postihne na dovolené v zemích s teplým podnebím každého druhého člověka, do dvou dní však obvykle skončí. Na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka leží několik pacientů s cestovatelskými průjmy, které vyžadují nemocniční léčení. Podle primářky Hany Roháčové si lidé vozí z ciziny nejčastěji průjmy a žloutenky A. Letos měli i pacienty s malárií, tyfus zatím žádný nebyl.

Článek

"Do ciziny by lidé měli jezdit očkovaní proti žloutence a tam nepít jinou vodu než balenou. Neměli by jíst na ulici, ale požívat jen jídla tepelně upravená," poradila.

Podle doporučení hygieniků by lidé v zemích s nízkou hygienickou úrovní měli pít jen vodu převařenou nebo z originálních lahví a jíst jen jídlo vařené a pečené, ovoce a zeleninu jen oloupané. Měli by se vyvarovat zmrzliny, nepřevařeného mléka, syrových plodů moře a tatarského bifteku. Voda by se měla převařovat i k výrobě ledu do nápojů a také k čištění zubů.

Na průjem pomáhá nejvíce dieta

Průjmem jsou podle Roháčové ohroženi všichni, kdo tyto zásady poruší. U seniorů, kteří trpí nějakou chronickou nemocí a užívají léky, může stres z cestování a změny klimatu vést i k vážnějším potížím. Špatně snášejí průjem i nejmenší děti, u nichž hrozí rychlé odvodnění.

Zdravým dospělým stačí ve většině případů dodržovat dietu, při níž pomáhá roztok kávové lžičky kuchyňské soli, osmi lžiček cukru, šálku ovocného džusu v litru převařené vody. Někomu pak pomůžou až obzvlášť silné léky proti průjmu, které by neměly chybět v lékárničce každého cestovatele. Pokud domácí léčba do 72 hodin nezabere, je nutno vyhledat lékaře.

Průjem můžou lidé často dostat i díky tomu, že ve velkých vedrech pijí velmi studené až ledové nápoje. Podle domorodců to je nejčastější chyba cizinců. Při velkých vedrech totiž nejlépe osvěží teplé nápoje a jsou také nejzdravější pro náš organismus.

Pro rychlé doplnění tekutin jsou pak nejvhodnější - jablečný džus či džus z hroznového vína.

V tropech a subtropech hrozí nejvíce úpal a úžeh

Na dovolené v tropech a subtropech hrozí cestovatelům podráždění kůže, úpal či přehřátí. Pobyt na slunci by proto měli odstupňovat a užívat ochranné krémy. Oděv by měli mít lehký, bavlněný. Vhodná je každý den sprcha, obézní dospělí a děti by se měli zapudrovávat.

V Africe, Latinské Americe i Asii řádí parazitární nákazy a hadi

V Africe, Latinské Americe i Asii hrozí parazitární nákazy z tamních jezer a řek s pomalu tekoucí vodou, toto nebezpečí odpadá v hotelových bazénech a v moři. Na písčitých plážích a v přírodě hrozí písečné blechy a klíšťata, proto hygienici nedoporučují chodit bez bot a lehat si přímo do písku.

V písku hrozí i kousnutí jedovatým hadem. Zásada, která může zachránit život, zní: vyvarovat se kontaktu s neznámým zvířetem, protože může mít vzteklinu.

Reklama

Související články

Nepřivezte si domů z dovolené žloutenku

Tvrzení, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, už dnes tak úplně neplatí. Nebezpečí číhá na každém kroku a žloutenka A i B se týká každého z nás.

Výběr článků

Načítám