Hlavní obsah

Nudná práce může způsobit zdravotní problémy

Novinky, famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Experti z londýnské University College varují, že monotonní a nudná práce může být stejně nebezpečná jako nedostatek pohybu a nezdravá strava. Znuděným zaměstnancům vykonávajícím rutinní práci hrozí infarkt. Příčinou zdravotního rizika je neměnná práce, která nedává lidem možnost uniknout ze stereotypu. A ten je nebezpečný pro srdce, jemuž naopak prospívá variabilní a často vzrušující pracovní náplň.

Článek

Riziko vzniká po několika letech strávených v nudné práci. Srdce si totiž na rutinu zvykne a není vůbec připraveno na náhlý požadavek zvýšit pracovní výkon, fyzickou aktivitu nebo na náhodný šok.

K těmto závěrům došli lékaři na základě výzkumu, v němž se snažili prokázat, proč jsou posty s nižším vzděláním a menším výdělkem častěji spojeny s infarktem srdce. "Můžeme snížit počet srdečních chorob už jen tím, že změníme pracovní prostředí a podmínky u stereotypních oborů," prohlásil vedoucí výzkumné studie doktor Harry Hemingway.

Reklama

Výběr článků

Načítám