Hlavní obsah

Nedostatek tekutin může i zabít

Právo, Jiří Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí vůbec netuší, kolika zdravotních potíží se mohou zbavit, pokud budou dostečně pít. Některým z nich zachrání dostatek tekutin dokonce život. Vypadá to přehnaně, ale není.

Článek

Podle pitevní zprávy zemřel pětasedmdesátiletý muž z Ostravy Poruby na srdeční infarkt. Ve skutečnosti zemřel proto, že v horkých letních dnech málo pil.

To není nic neobvyklého. Starší lidé mají snížený práh pro pocit žízně a méně se potí. Snáz se přehřejí. Jejich srdce a krevní oběh už nebývají tak výkonné. A jejich cévami postiženými zkornatěním neprotéká krev tak snadno.

Proto jim přehřátí a přetížení krevního oběhu může způsobit řadu vážných potíží, včetně infarktu, mrtvice nebo smrti.

"Při dehydrataci se jim totiž v krvi mohou častěji objevovat krevní sraženiny, které ucpou tepny," vysvětluje MUDr. Bohumil Ždichynec, soukromý internistakardiolog.

Ztratí orientaci

Horší průtok krve, a tedy horší zásobení kyslíkem i živinami, může u staršího člověka způsobit dezorientaci. Snadno se pak stane, že zmatený senior neví, co se děje a někdy ani to, kde je. A sám se napít nedokáže. Proto by si starší lidé měli v horkých dnech pečlivě hlídat to, jestli dost pijí. Ideální je, když se pro ně pravidelné pití stane zažitým rituálem. Denně by měli zvládnout 2,5 až 3 litry tekutin. Přesto, že nepociťují žízeň. Ve velkých vedrech to může být i víc. Také by se měli držet ve stínu.

Zvýšené riziko uvedených potíží hrozí zejména těm z nich, kteří mají cukrovku, kouří nebo je trápí vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.

Jakými potížemi hrozí

Nedostatek tekutin nemusí vyvolat jen srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici, ale také:
* poruchy v činnosti ledvin, bolesti kloubů a dnu;
* žlučníkové nebo ledvinové kameny, případně další potíže se žlučníkem a trávením;
* horší pleť a větší sklon k zácpám;
* svalové křeče, únavu a menší schopnost soustředit se na práci.

Spoustu lidí možná zaskočí to, že často bývají jednou z hlavních příčin opakovaných infekcí dýchacích cest (jejich sliznice snáz vysychají a hůř se brání nejrůznějším baktériím a virům). A také opakovaných infekcí močových cest.

Co je nejlepší pít

Lékaři doporučují pít balené vody, ovocné a zeleninové šťávy (nejlépe ty, které si připravíte sami), slabý a neslazený hořký čaj nebo čaje ovocné, ředěné džusy a minerálky s nižším obsahem sodíku.

S lékařem je dobré se poradit, jestli ve vedrech, kdy se člověk potí, není výhodné pít minerálky s vyšším obsahem minerálů, případně iontové nápoje, které lze koupit ve fitcentrech anebo v některých lékárnách.

Kromě spousty seniorů, pije málo také významná skupina dětí a učňů. Spolu se ženami středního a vyššího věku. To ukazují výzkumy Státního zdravotního ústavu. Lepší je to u mladých žen, které se snaží pít i proto, že dostatek tekutin zlepšuje pleť.

Reklama

Související články

Kúry, které očišťují

Očistné kúry se u nás staly velkou módou. Nutno uznat, že módou docela sympatickou. Z řady důvodů.

Výběr článků

Načítám