Hlavní obsah

Veganství vede ke smrtelným chorobám

Novinky, Famous

Přísná vegetariánská dieta může být pro člověka životu nebezpečná. Odborníci tvrdí, že zvláště Indové dodržující extremní rostlinnou stravu mají v těle nadbytek homocysteinu. Tahle aminokyselina ve zvýšené koncentraci poškozuje výstelku cév, vede k ateroskleróze a také poruchám mozku. Takové choroby končívají často smrtí.

Článek

Právě v Indii lidé často dodržují přísnou vegetariánskou - veganskou - dietu a věří, že je to pro jejich tělo to nejlepší. Lékaři ale varují, že podobná skladba jídelníčku zvyšuje hladinu homocysteinu v těle a vede k tzv. hyperhomocysteinemii. Dlouhodobý nadbytek homocysteinu v těle poškozuje výrazně cévy. Vede ke vzniku aterosklerózy a může přivodit infarkt, mrtvici i diabetes.

"Netvrdíme, že musí každý jíst maso, ale mléko, vejce a listové saláty bychom měli konzumovat, aby bylo tělo zásobeno vitaminem B12, kyselinou listovou a pyridoxinem. V Indii prudce roste počet infarktů, diabetu a mrtvice mozku. U nás to postihuje lidi až o deset či dvacet let dříve než na západě," varovali odborníci v čele s doktorem Rusomem Wadiou na konferenci v Bombaji.

Experti potvrdili, že lidé maso bezpodmínečně konzumovat nemusejí. Ale vejce a mléko by z jídelníčku zcela vyřazovat neměli. "Pokud k tomu zařadíme cvičení, přísun vitaminů a vyhneme se kouření, hladina homocysteinu v těle klesne," zdůraznili indičtí lékaři.

Reklama

Související články

Mužům škodí velké množství sóji

Američtí vědci upozorňují, že příliš velké množství sóji, základ makrobiotické a vegetariánské stravy, může mít negativní vliv na zdraví mužů. Vysoký obsah...

Vegetariánství může v těhotenství škodit

Těhotné ženy, které jsou vegetariánkami a svých stravovacích návyků se nehodlají vzdát ani v době těhotenství, zřejmě ohrožují zdraví svých nenarozených dětí....

Výběr článků

Načítám