Listová zelenina je zdravá kvůli vysokému obsahu vitaminů, minerálů a enzymů, obsahuje hodně luteinu, vitaminů C a E, flavonoidů, listové kyseliny a vlákniny. Podle australských odborníků může konzumace kapusty či špenátu snížit riziko rakoviny kůže až o 41 procent.

Princip prevence tkví v kyselině listové, jíž je tmavá listová zelenina doslova nabitá. Právě tato látka totiž hraje klíčovou roli při syntéze a opravě DNA. Konzumace těchto druhů zeleniny je velmi výhodná rovněž u osob, jež rakovinu kůže již prodělaly. Snižuje totiž riziko nového onemocnění až o 55 procent, což je významné číslo.

"Náš výzkum prokázal, že vyšší příjem listové zeleniny může výrazně snížit riziko onemocnění rakovinou kůže u osob, které již touto chorobou jednou prošly," napsali australští experti ve svém závěru.