Hlavní obsah

Dnes je Světový den bez tabáku

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská společnost kardiologů využila dnešního Světového dne bez tabáku a apeluje na vlády evropských států, aby zakázaly kouření. Chce také vyšší daně na tabákové výrobky, aby lidi povzbudily k nekouření. Hlavním cílem společnosti je snížit počet kuřáků v Evropě, což povede také ke snížení výskytu kardiovaskulárních chorob, tvrdí prezident Michal Tendera.

Článek

"Abychom toho dosáhli, potřebujeme navázat spolupráci s politiky, kteří mohou implementovat zákony, které by ochránily nekuřáky před pasivním kouřením. Mohou také uvalit vyšší daně na cigarety," míní Tendera. Zákaz kouření a vysoké daně za tabák uplatněné v několika evropských zemích byly podle jeho slov extrémně efektivní, pokud jde o snížení počtu kuřáků.

Počet kuřáků se v Evropě za posledních třináct let snížil o šestnáct procent a v průzkumu se vyjádřilo osmdesát procent Evropanů pro absolutní zákaz kouření.

Kouření je největší absolutně odbouratelná příčina smrti a největším lidským handicapem, tvrdí Ian Graham, předseda Evropské asociace pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jakákoliv podpora růstu, distribuce nebo prodeje tabáku je podle jeho slov neomluvitelná a zdraví škodlivá.

Anketa

Podpořili byste další zvýšení daní u tabáku?
Určitě.
46,9 %
Ano, ale nevím zda to pomůže.
9,4 %
Ne. Už teď jsou dost vysoké.
41 %
Nevím.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 763 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám