Hlavní obsah

Už více než polovina národa má nadváhu

Právo, Václav Pergel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice už má nadváhu nebo je obézní 52 procent osob starších 18 let. Je to o tři procenta víc než před pěti lety. Zastavit tento varující trend má nový projekt ministerstva zdravotnictví Přijmi a vydej.

Článek

"Bohužel, už i u dětí obezita stoupá. Zatím nejnižší je ve věkové skupině 13 až 17 let, kde dosahuje 11 procent, ale u dětí ve věku 6 až 12 let, už je to 20 procent. To je velmi varující," řekla Právu doktorka Marie Kunešová, předsedkyně České obezitologické společnosti.

Podle náměstka ministra zdravotnictví a hlavního hygienika republiky Michaela Víta Česko se zapojí do celoevropské akce proti obezitě a nadváze. "V Evropě už má nadváhu 400 miliónů obyvatel a 130 miliónů je obézních. Do roku 2010 má být obézních 150 miliónů obyvatel. Proto Světová zdravotnická organizace požaduje národní projekty, které by zabránily růstu nadváhy a obezity v populaci. Musíme začít v rodině, ve školách, všichni," zdůraznil Vít.

Kampaň startuje 1. června

Dodal, že přispět k tomu má i nová celostátní kampaň Přijmi a vydej, myslí se tím kalorie během dne, jejímž cílem je zvýšit vědomosti o správné výživě a zlepšit návyky obyvatelstva ve stravování a v pohybové aktivitě.

Kampaň startuje 1. června. Účastníci budou po dobu jednoho týdne vyplňovat dotazník denního příjmu a výdaje energie. Po ukončení sledování energetické bilance účastník sečte svoji denní bilanci za celý týden a výsledek zašle poštou či elektronicky do Státního zdravotního ústavu Praze. Do soutěže se může přihlásit každý a potřebný formulář získá na zdravotních ústavech v krajích. Soutěž bude vyhodnocena v říjnu a její vítěz obdrží cestovní kolo.

"Chápeme, že je to velmi malá výhra ve srovnání s výhrami v jiných soutěžích, kde se získávají automobily, drahé zahraniční zájezdy a podobně. Ale my chceme soutěží vyburcovat každého, aby si uvědomil, co jí, jak jí a zaměřil se na udržení nebo nastolení své optimální váhy. To je i cesta k ozdravění obyvatel, k předcházení různým nemocím," zdůraznil Michael Vít.

Zájemci o soutěž se více dovědí na: www.foodnet.cz nebo www.obesitas.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Obezita zkracuje život o šest až sedm let

Ženy, které od 40 let trpí obezitou, zemřou o sedm let dříve než ty štíhlé. Obézní muži si zkracují život o šest let. Lidé, kteří se potýkají s nadváhou,...

Chce to pevnou vůli

Také máte po zimě nadváhu? A co s tím děláte? Snažíte se hubnout, a nebo nad vším mávnete rukou s pocitem, že do léta je času dost a do plavek se vejdete....

Výběr článků

Načítám