Hlavní obsah

Kouření marihuany nezvyšuje riziko rakoviny plic

– LOS ANGELES

K překvapivým výsledkům dospěli vědci z Kalifornské university v Los Angeles. Z jejich studie, která byla zveřejněna ve čtvrtek, plyne, že kouření marihuany nezvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, což překvapilo i samotné výzkumníky. Očekávali, že u silných kuřáků konopí bude podobně jako u silných kuřáků cigaret riziko vzniku rakoviny vyšší.

Článek

Dřívější studie ukázaly, že dehet z marihuany obsahuje asi o 50 procent více chemikálií, které jsou spojovány s rakovinou plic než je jich v dehtu z běžných cigaret. V plicích se ho usazuje více, protože "jointy" většinou nemají žádný filtr, kuřáci trávy přitom šlukují mnohem hlouběji.

"Marihuanová cigareta je ubalena mnohem hůře, takže je v ní horší filtrace a vdechováno je více pevných částic. Kuřáci marihuany přitom kouří jinak, zadržují dech na čtyřikrát delší dobu, což dává jemným částicích více času, aby se usadily v plicích," uvedl doktor Donald Tashkin.

Podle doktora Johna Hansena Flaschena z toho však neplyne, že by marihuana nezpůsobovala zdravotní problémy, především chronickou bronchitidu a zhoršení rozpoznávacích schopností. Tashkin uvažuje o možnosti že THC, což je psychotropní látka v konopí, možná přispívá ke stárnutí poškozených buněk, které tak uhynou dříve, než se změní v nádorové.

Hansen-Flaschen také uvažuje o možnosti, že u skupiny z určité oblasti a určitého věku mohly hrát roli genetické předpoklady nebo nějaké další zatím neznámé faktory a kouření trávy tedy může vyvolávat rakovinu. Vědci porovnávali údaje u 611 obyvatel Los Angeles s rakovinou plic a 601 nemocného s nádorem v krku a na mozku s 1040 lidmi, kteří rakovinou netrpí.

Reklama

Související články

Česko je v EU na špici v kouření marihuany

Nejužívanější drogou v celé Evropě je marihuana a Česko drží v její konzumaci smutný primát. "Nejvyšší odhady byly zaznamenány v ČR, Španělsku, Francii, Irsku...

Výběr článků

Načítám