Hlavní obsah

Riziko závislosti na nikotinu zvyšuje i pouhá jedna cigareta

Jen jedna vykouřená cigareta za celý život může u nekuřáků výrazně zvýšit náchylnost k vypěstování návyku na nikotin. Britští vědci odhalili, že cigarety mají takzvaný spací efekt. Kdo tak v životě vykouřil pouze jednu cigaretu, hrozí mu zvýšené nebezpečí, že by se mohl za několik let stát kuřákem.

Článek

"Poprvé se nám podařilo dokázat, že existuje určité období klidu mezi prvním ochutnáním cigarety a závislostí. Říkáme tomu spací efekt, ale jde o větší náchylnost k závislosti na nikotinu," řekla Jennifer Fidlerová z Londýnské univerzity.

Britští vědci zkoumali vliv vykouření první cigarety na 2000 dětí ve věku 11 až 16 let. Výzkum trval celkem pět let a zhruba 18 procent jedenáctiletých dětí, které vykouřily jen jednu cigaretu, se během tří let stalo kuřáky. U dětí, kteří cigaretu nikdy nevzaly do pusy, začalo pravidelně kouřit jen sedm procent z nich.

"Výsledky ukazují, že předčasné experimentování je velkým předpokladem k závislosti na nikotinu, byť se projeví o několik let později," dodala Fidlerová. Podle ní si odborníci nejsou úplně jistí co zvýšení rizikovosti způsobuje, ale je možné, že nikotin změní nervový systém natolik, že dítě je náchylnější k depresím či stresu.

Po cigaretě tak sáhne častěji než jeho vrstevníci, aby se uklidnilo. Vykouření první cigarety navíc může jedince zbavit strachu z vdechnutí kouře.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak odvyknout kouření díky webu

Prostor kuřákům, kteří chtějí s kouřením skoncovat, nabízí nový internetový portál Moderní je nekouřit na stejnojmenné adrese www.modernijenekourit. cz.

Výběr článků

Načítám