Hlavní obsah

Vytvarujte si postavu jako celebrity

Novinky, DaS

Ti co potřebují zhubnout nějaké to kilo, určitě ví, že pouze dieta nestačí. Pohyb je mnohem důležitější a účinnější, než nejrůznější pilulky. To samé platí pro ty z vás, jenž potřebují svou postavu pouze vytvarovat. Připravili jsme pro vás seriál cviků od osobního trenéra Matta Robertse, jemuž svěřily svá těla takové celebrity jako Madonna, Naomi Campbel či Sandra Bullocková.

Článek

Základním předpokladem metody Matta Robertse je rozlišení čtyř různých tělesných typů: jablko, hruška, přesýpací hodiny a tužka. Jelikož každý z tělesných typů má různé silné a slabé stránky, cvičební sestavy jsou ušity na míru jednotlivým typům. "Vše záleží na vyvážených proporcích!", prohlašuje Matt Roberts. "Abyste dosáhli celkového harmonického dojmu, musíte zdůraznit klady své postavy."

Charakteristické znaky tělesných typů podle Matta Robertse:

JABLKO
- ramena širší než boky
- výrazná, silná záda a hrudní koš
- břicho náchylné k ukládání tuku
- obvod pasu a boků je téměř stejný
- malý a plochý zadeček
HRUŠKA
- úzká, lehce svěšená ramena, která často působí kulatě
- úzký hrudník, malá prsa
- výrazná linie pasu náchylná k ukládání tuku
- boky širší než hrudník a ramena
- výrazný zadeček
- silná stehna
PŘESÝPACÍ HODINY
- stejně široká ramena a boky
- výrazná horní část zad
- štíhlý pas a dolní část zad
- ploché břicho
- nohy se zezadu zdají poněkud silnější
TUŽKA
- úzká, lehce svěšená ramena
- plochý hrudník
- stejný obvod pasu a boků
- velmi štíhlé, ale nepříliš svalnaté ruce a nohy

V této části se budeme věnovat tvarovacím sestavám určené pro typ postavy: Jablko. K ostatním se vrátíme v dalším díle.

Nezapomeňte každý cvik provádět pomalými a kontrolovanými pohyby.

JABLKO
Cíl cvičení
- redukce tělesného tuku
- zesílení nohou
- posílení podpůrného svalstva pasu a břicha, pro úpravu obrysů horní části těla

Cviky

Výpady pro posílení nohou

Postavte se zpříma s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena lehce pokrčená. Ruce můžete držet pevně v bok nebo je nechat volně podél těla. Nyní udělejte velký krok vpřed levou nohou (koleno netlačte dále než chodidlo!), pravou nohu přitom ohněte do pravého úhlu. Boky, koleno a ramena držte ve stejné linii. Dbejte na to, aby horní část těla byla během celého cvičení stále vzpřímená. V mezní poloze vydržte a poté se vraťte do výchozího postavení. Cvik opakujte s druhou nohou. Patříte-li mezi pokročilé, cvičení můžete provádět s činkami v rukou.

Opakujte 10 - 20krát na každou stranu.

Ohýbání nohou s gymnastickým míčem - pro zadní část stehen

Gymnastický míč opřete o stěnu. Lehněte si na záda, ruce položte podél těla s dlaněmi otočenými k zemi. Paty nohou opřete o míč s chodidly několik centimetrů od sebe, prsty směřujícími vzhůru a nohy natáhněte. Nadzvedněte boky ze země a v této pozici je držte po celou dobu cvičení.

Nyní jemně zatlačte paty do míče a pomalu je přitáhněte i s míčem k tělu. Během celého pohybu zůstávají hlava, ramena a ruce v klidu. V této pozici vydržte několik vteřin a poté vraťte paty do původní polohy.

Opakujte 20krát.

Výkopy nohou vzad - pro hýždě a vnitřní stranu stehen

Zaujměte polohu na všech čtyřech (kolena a lokty se opírají o podlahu, nohy od kolen dolů a předloktí jsou natažené na podlaze). Hlavu držte rovnoběžně s podložkou a napněte špičky nohou.

Nyní natáhněte a propněte pravou nohu vzad a mírně vzhůru tak, aby vytvořila s horní polovinou těla přímku. Pomalu položte nohu zpět do původní polohy.

Opakujte 20krát a poté změňte strany.

Dřepy ve vzporu ležmo - pro záda a břicho

Zaujměte pozici ve vzporu ležmo (druhá fáze kliku s napjatýma rukama), podlahy se dotýkejte pouze dlaněmi a špičkami prstů na nohou. Vaše nohy a záda přitom tvoří pevnou přímku, krk a hlava jsou pokračováním trupu.

Nyní vysuňte vpřed pravé koleno tak, až se téměř dotkne pravého lokte, levá noha přitom zůstává natažena. Vraťte se do výchozí pozice a opakujte cvičení s druhou nohou.

Opakujte 15krát na každou stranu.

Pokračování již zítra!

Reklama

Výběr článků

Načítám