Hlavní obsah

Pozor na první jarní slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby se vyhnuli nepříjemnostem se spálenou kůží, neměli by lidé pobývat na prvním jarním slunci déle, než dovoluje citlivost jejich pokožky. Doba prvního pobytu na přímém slunci mezi 11:00 a 14:00, po jejímž uplynutí kůže fotocitlivých osob začne rudnout nebo pigmentovat, je dnes 24 až 29 minut.

Článek

Celkovou dobu pobytu na slunci bez použití ochranných prostředků by lidé zejména v poledních hodinách neměli podle meteorologů přehánět. Na zemský povrch totiž v tuto dobu dopadá nejvíc takzvaného erytemového slunečního ultrafialového záření, jehož úroveň je udávána UV-indexem. To je mezinárodně standardizovaná bezrozměrná veličina vyjadřující biologický efekt na lidské zdraví.

V geografické oblasti, do níž patří Česká republika, se UV-index pohybuje v rozmezí od nuly do devíti, v tropickém pásu může dosáhnout až 15 nebo 16. Všeobecně se dá říci, že čím výše je Slunce za jasného počasí nad obzorem, tím vyšší je UV-index.

Vedle UV-indexu meteorologové udávají hodnotu slunečního ultrafialového záření v přepočtu celkové doby pobytu na slunci bez použití ochranných prostředků, po jejichž uplynutí začne lidská pokožka rudnout, tedy vytvářet erytém. Tyto hodnoty jsou vypočítány v minutách pro polední období pro dva základní kožní fototypy. Do prvního z nich patří lidé, jejichž vždy rudne, nikdy nezhnědne, do druhého lidé, kteří obvykle na slunci rudnou a málo hnědnou.

Aktuální informace o výši UV - indexu naleznete na http://www.chmi.cz/meteo/ozon/o3uvb.html .

Reklama

Související témata:

Související články

Italové mají rádi nahá těla, i nedokonalá

Obyvatelé Itálie se asi nemůžou nahých těl nabažit. Třeba nahota při opalování je nijak nepobuřuje, naopak jim připadá zcela přirozená. A to i tehdy,...

Opalování v soláriu

Bojíte se suché kůže a předčasných vrásek, takže se soláriu raději vyhýbáte obloukem, nebo si naopak jeho teplíčko nedokážete ani za nic odepřít? Toužíte...

Letošní brýle mají být veliké a veselé

Slunce sice zatím ještě moc nevylezlo, belgičtí módní návrháři však už dávno vědí, že letošní sluneční brýle budou, ba už jsou extravagantní. Veliké, pokud...

Výběr článků

Načítám