Hlavní obsah

Květinový den proti rakovině

Letošní desátý ročník Květinového dne je zaměřen na prevenci rakoviny u žen. Důvodem je stále se zvyšující počet nových onemocnění rakovinou prsu a děložního hrdla a prakticky neměnící se úmrtnost na tyto druhy rakoviny. V roce 2002 bylo hlášeno 5 378 nových případů rakoviny prsu a zemřelo 1 965 žen. U rakoviny děložního hrdla to bylo 1 082 nových onemocnění a 399 úmrtí.

Článek

Tento den je spojen se žlutými kvítky měsíčku lékařského. Letos tento kvítek se stužkou v červené barvě bude nabízet 4000 dvojic ve 300 městech a obcích ČR. K tomu každý dostane letáček informující o tom, jak by prevence rakoviny u žen měla vypadat. Občané mohou přispět jakoukoli částkou, ale předpokládá se, že ta nejnižší bude 20 korun. "Za 15 let činnosti Ligy proti rakovině jsme díky individuální podpoře občanů a sponzorským darům získali 117 miliónů korun," říká předseda Ligy proti rakovině profesor Zdeněk Dienstbier. Peníze ze sbírky tak jako každý rok liga rozdělí do svých tří hlavních programů:

  • prevence nádorového onemocnění;
  • podpora onkologických pacientů;
  • podpora výzkumu boje proti rakovině.

"Sbírka je vlastně největší preventivní akcí proti rakovině. Lidé už si uvědomují, že toto téma nemůže být tabu. Že je třeba o onemocnění mluvit, zabývat se prevencí, protože rakovina už dávno neznamená jistou smrt. Jsou zhoubné nádory, které jsou plně vyléčitelné nebo úspěšně léčitelné. Vždy to ale znamená přijít včas," zdůrazňuje profesor Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina prsu stoupá, ale je léčitelná

Rakovina prsu u žen v České republice rok od roku mírně stoupá. Přesto, pokud se na ni přijde včas, je do značné míry vyléčitelná. Právu to ve středu řekla...

Výběr článků

Načítám