Hlavní obsah

Pivo je zdravé, tvrdí vědci EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivo prospívá lidskému zdraví, samozřejmě je-li upíjeno umírněně a s požitkem, hlásají učenci ze všech koutů Evropské unie. Sdružení Evropští výrobci piva zasvětilo pravidelnou výroční konferenci právě tomuto tématu - a využilo ji hned jako upozornění Evropské komisi, která chystá zprávu o neblahých důsledcích pití alkoholu v EU.

Článek

Britský profesor Jonathan Powell dokazoval, že pivo obsahuje přírodní silikon, který při omezené spotřebě posiluje kosti a brání osteoporóze. Rakouský profesor Manfred Wanzl zase v pivu objevil látky, které snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci, zatímco Jean-Michel Lecerf z francouzského Pasteurova institutu zjistil, že zdravou životosprávu významně podněcují ječmen a chmel přítomné v pivu. Podle Norberta Franka z univerzity v německém Heidelbergu funguje právě chmel jako účinná látka proti vzniku rakovinných nádorů.

Profesor Arne Astrup z Kodaně na grafech dokazoval, že lehké popíjení piva a také jiných kvašených nápojů oddaluje nebezpečí infarktu. Španělská profesorka Ascensión Marcosová vyprávěla o dosavadních slibných výsledcích výzkumu, jehož cílem je prokázat, že látky obsažené v pivu posilují imunitní systém lidského organismu.

"Mluví se hodně o vínu, ale blahodárné účinky souvisejí spíše s alkoholem jako takovým, tedy i s pivem. Pivo obsahuje ovšem další živiny a vlastnosti, jež mohou prospívat zdraví," řekl v úvodní řeči profesor Powell. "Berme tedy tuto konferenci jako krok k nápravě rovnováhy."

Prodej piva v EU může omezit Evropská regulace

"Alkohol může zajisté způsobovat problémy. Zde však odborníci na základě vědeckých studií popisují blahodárné účinky pití piva, pokud je umírněné a rozumné," liboval si Michal Kačena, místopředseda Svazu českých pivovarů a sladoven z Plzeňského Prazdroje. Upozornil ovšem na představy, že by se chystaná zpráva EK mohla promítnout až do předpisů omezujících na evropské úrovni prodej piva, a tudíž jeho konzumaci.

Představuje si proto, že na Evropskou komisi by měli v zájmu českého piva více působit čeští politikové, diplomaté, europoslanci. "Máme pocit, že jiné země, například skandinávské, jsou aktivnější, zatímco v České republice se to podceňuje. Rádi bychom o tom debatovali, stali se součástí řešení problému."

Evropská regulace mu připadá vhodná nanejvýš v obecné rovině; jinak by měl podmínky prodeje a spotřeby upravovat každý stát sám, podle svého životního stylu a svých tradic. Ve Středomoří se popíjejí k jídlu lehká vína, v Česku nebo v Německu je součástí stravy zase pivo. Problém s jednorázovým opíjením mají spíše země na severu Evropy.

Anketa

Patříte spíše mezi příznivce:
piva
77,4 %
vína
13,6 %
tvrdého alkoholu
3,1 %
všeho bez alkoholu
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8522 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám